Haliti: Šapićeve reči upućene Romima možda dobronamerne, ali održavaju pogubni narativ okrivljavanja žrtava 1Foto: Beoinfo

Izjava gradonačelnika Aleksandra Šapića u vezi sa romskom populacijom u Beogradu ne samo da je duboko zabrinjavajuća,već i otkriva suštinsko nerazumevanje sistemskih barijera i strukturne opresije sa kojima se Romi suočavaju u srpskom društvu, izjavio je direktor pri Kancelariji za Romske inicijative u Fondaciji za Otvoreno društvo Mensur Haliti.

Haliti je u pisanoj izjavi naveo da Šapićeve reči, iako možda dobronamerne, održavaju pogubni narativ okrivljavanja žrtava koji oslobađa državu i njene institucije od obaveze da pruže jednake mogućnosti svim građanima.

Neprihvatljivo je i duboko razočaravajuće da se gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje upušta u takvu podelu i diskriminatornu retoriku, ukazao je Haliti, komentarišući Šapićevu izjavu da je integracija Roma u normalan život nemoguća ako oni to ne žele.

Haliti upozorava da prebacujući odgovornost za integraciju isključivo na Rome, Šapić ignoriše činjenicu da se Romi u Srbiji suočavaju sa institucionalizovanom diskriminacijom u svakom aspektu života, jer im se rutinski uskraćuje pristup osnovnim ljudskim pravima i uslugama koje većina stanovništva uzima zdravo za gotovo, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, stanovanje i mogućnosti zapošljavanja.

Prema njegovim rečima, realnost je da su “nelegalna i nehigijenska” naselja, koje Šapić navodi, simptom ove sistemske marginalizacije, a ne njen uzrok, pa su Romi prinuđeni da žive u takvim uslovima jer im je uskraćeno osnovno pravo na stanovanje i izloženi su diskriminaciji na tržištu za iznajmljivanje stanova

Da bismo rešili problem nelegalnih romskih naselja, moramo se pozabaviti osnovnim uzrocima marginalizacije i isključenosti, naveo je Haliti i istakao da to zahteva sveobuhvatan pristup, koji uključuje obezbeđivanje pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, stanovanju i mogućnostima zapošljavanja za Rome, kao i suštinsku promenu društvenih odnosa prema Romima, od predrasuda i diskriminacije do stavova prihvatanja i poštovanja.

Rasizam je bolest koja je zarazila naše društvo i moramo neumorno da radimo na tome da se izlečimo, poručio je Haliti i dodao da je u Srbiji antiromsko raspoloženje duboko ukorenjeno u neprijateljskim stavovima javnosti, nasilnoj politici, diskriminatorskim institucijama, politikama i praksama, kao i dehumanizaciji i demonizaciji medija.

Kao Romi, tražimo izvinjenje od gradonačelnika Šapića za njegove bezosećajne i diskriminatorne primedbe, a pozivamo i Srpsku naprednu stranku da se javno ogradi od njegovog stava i da preduzme odgovarajuće mere da ga sankcioniše zbog takve izjave, kazao je Haliti.

Kao građani i birači, tražimo da političari poput Šapića odgovaraju za svoje postupke i reči koje mogu naštetiti zajednicama kojima služe, a podsećamo gradonačelnika da Romi čine značajan birački blok od oko 10 odsto građana Beograda. Nećemo zaboraviti ovu epizodu i iskoristićemo naša demokratska prava da pozovemo na odgovornost one koji održavaju diskriminatorsku retoriku i retoriku koja izaziva podele, poručio je Halili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari