Pokret Opre Roma: Šapić se ruga romskoj zajednici 1Foto: Beoinfo

Pokret Opre Roma Srbija osudio je današnje izjave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića u jutarnoj emisiji na TV K1 kao diskriminatorne komentare protiv romske zajednice, napomenuvši da to nije izolovani incident i da je Šapić i ranije podsticao pretnje po bezbednost romske zajednice, kao i podrivanje demokratskih vrednosti, vladavine prava.

„Ovoga puta otišao je još dalje ismevajući frazu ‘Opre Roma’, koja je simbol samodefinisanja Roma širom sveta“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Kako se ističe, alarmantno je da se to dogodilo samo tri dana nakon Međunarodnog dana Roma, na koji je predsednik Aleksandar Vučić obećao da će otkloniti društvenu nejednakost i diskriminaciju bilo koje zajednice, pa i Roma.

„Kao ‘uvaženi doktorant’ i samoproglašeni ‘prijatelj Roma’, gradonačelnik Šapić treba da bude svestan istorijskog i političkog značaja sintagme ‘Opre Roma'“, ističe se u saopštenju i objašnjava da je on osnovan na Prvom svetskom kongresu Roma 1971. godine u Londonu kao moralni i politički temelj globalne romske zajednice.

Prema navodima pokreta, ruganje gradonačelnika Šapića „Opre Roma“ kao Opra Vinfri, ne samo da je uvredljivo, već i banalizuje istoriju bola i patnje romske zajednice, kao i njenu istoriju političke emancipacije i napretka.

„Po analogiji, to je kao kad bi se izabrani visoki predstavnici Romi rugali ‘4S’, simbolu na srpskoj zastavi ili motu ‘Samo sloga Srbina spasava'“, napominju iz Opre Roma Srbija i dodaju da je to jasan primer ironičnog rasizma, koji je opasan fenomen u kulturnom diskursu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari