Incidenti na javnoj raspravi o gondoli: Stručnjaci nezadovoljni studijom(VIDEO) 1Foto: Maja Repić

„Milsim da se ekipa projektanata narugala jednom velikom broju stručnih ljudi. Mi želimo da znamo kako ćete vi da zaštitite Kalemegdan a vi to nama niste rekli“, rekao je arhitekta Dragoljub Bakić na javnoj raspravi o izgradnji gondole održanoj danas u zgradi uprave grada Beograda.

Bakić je takođe naglasio da je veliki problem i što se žičara prvo penje jer, kako kaže, to znači da stub nadvisuje kvote kalemegdanskog nivoa.

Istoričarka umetnosti Višnja Kisić podsetila je da se upravo na mestu gde treba da se izgradi gondola nalazi veliko arheološko nasleđe koje datira još iz doba Rimljana, nakon čega je usledio odgovor Slobodana Tošovića iz preduzeća za inženjering “Elkoms”, da na tom mestu “najverovatnije ne postoji ništa bitno”.

Na pitanje Kisićeve kako je moguće da prilikom izrade studije nije angažovan niko ko se bavi zaštitom spomenika kulture i kulturnih dobara, nadležni nisu imali odgovor.

Predstavnici inicijative Ne davimo Beograd istakli su da vlasti žele da obesmisle učešće građana kao i da organizatori rasprave nisu imali adekvatne odgovore na pitanja.

„Nizala su se pitanja i primedbe na koje priređivači studije nisu imali odgovore ili su odgovori bili u suprotnosti sa zakonima i procedurama, pa je tako vrlo brzo postalo jasno da je studija način da se samo formalno opravda ovaj štetan projekat i da analize o njegovom uticaju na životnu sredinu i kulturno-istorijsko nasleđe nisu ni rađene“, navodi se u sopštenju Ne davimo Beograd.

Na samom početku prezentacija je prekinuta usled tehničkih problema, nakon čega su predstavnici inicijative Ne davimo Beograd raširili transparent sa natpisom: „Posle vas će ostati samo ruševine i pepeo“, tražeći da se rasprava nastavi u većoj prostoriji jer veliki broj zainteresovanih nije imao gde da sedne.

 

 

Prezentacija je potom nastavljena u Velikoj sali u prisustvu radnika obezbeđenja gradske uprave, koji su, kako predstavnici inicijative Ne davimo Beograd tvrde, sprečili njihove aktiviste da ponovo rašire svoj transparent.

Raspravi su prisustvovali i Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma i poslanik DS Balša Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari