Inicijativa Ne da( vi) mo Beograd: Krivična prijava zbog jelke 1Foto: Miroslav Dragojević

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd saopštila je da će podneti krivičnu prijavu protiv preduzeća „Kip lajt“, gradonačelnika Siniše Malog i odgovornih funkcionera Gradske uprave zbog nabavke verovatno najskuplje jelke na svetu, koja će građane Beograda koštati 10 miliona dinara.

Inicijativa podseća da je protiv tog preduzeća i odgovornih ljudi Gradske uprave već podnela krivičnu prijavu zbog nameštanja tendera za nabavku novogodišnje rasvete 2016. i ove godine.

Prošlogodišnja krivična prijava inicijative Ne da(vi)mo Beograd odbačena je bez razmatranja dokaza, ali nadamo se da će, nakon otkrivanja zloupotrebe u nabavci najskuplje jelke na svetu, tužilaštvo ipak pažljivije osmotriti aktivnosti Gradske uprave na trošenju novca građana i građanki Beograda, navodi se u saopštenju.

Inicijativa ukazuje da je otkrivena zloupotreba pri nabavci jelke za čak 83 000 evra još jedan dokaz da se ne radi o slučajnosti, već o dobro uigranom poslu.

Dodaje se da Beograd novogodišnju rasvetu nabavlja isključivo od firme „Kip lajt“ još od 2002. godine, a saradnja ide dotle da se u tenderima čak koriste i fotografije artikala tog prodavca.

Pored toga, navodi se, izdaci za rasvetu svake godine se umnožavaju po nekoliko puta, pa je 2016. godine potrošeno oko 200 miliona dinara, što je tri puta više nego 2015. godine, a neverovatnih 60 puta skuplje nego 2014, kada je ukrašavanje koštalo oko tri miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.