Inicijativa: Poništeno rešenje o sadržaju studije za spalionicu otpada u Vinči 1Foto: Ne da(vi)mo Beograd

Vlada Srbije je, nakon žalbe Inicijative Ne davimo Beograd, donela odluku o poništavanju rešenja Ministarstva životne sredine kojim se određuje obim i sadržaj studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje spalionice u Vinči.

Inicijativa Ne davimo Beograd navodi u saopštenju da je time ostvarila značajnu pobedu u borbi za zaštitu javnog interesa i zdravlja građana i građanki Beograda, suprotstavljajući se veoma štetnom ugovoru o javno-privatnom partnerstvu za izgradnju spalionice otpada.

„Vlada RS je u svojoj odluci potvrdila naš stav i konstatovala da je Ministartvo za životnu sredinu donelo rešenje na osnovu “nepotpuno i netačno utvrđenog činjeničnog stanja i uz bitnu povredu odredaba od uticaja na zakonitost i pravilnost postupka”, te naložila ponavljanje postupka“, navodi Inicijativa Ne davimo Beograd.

Kako dodaju u saopštenju, o ozbiljnim nedostacima, netačno prezentovanim činjenicama i manjkavostima u zakonskom procesu vezanom za pripremu izgradnje spalionice otpada u Vinči, inicijativa Ne davimo Beograd i organizacije Bankwatch i A-11 Inicijativa za ekonomska i socijalna prava nedavno su obavestile i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Evropsku investicionu banku (EIB) i Svetsku banku (IFC). Ove organizacije uputile su 92 stranice komentara na dokumentaciju koju je podnela kompanija Beo-Čista energija d.o.o. kako bi prikupila kredit u visini od 330 miliona evra koliko je procenjeno da je potrebno za izgradnju postrojenja planiranih Ugovorom o javno-privatnom partnerstvu, potpisanog u septembru 2017. godine.

Inicijativa podseća da Ugovor o izgradnji spalionice otpada u Vinči na teret građana postavlja znatno više troškove finansiranja ovog javno-privatnog partnerstva.

„Ugovorom su predviđene obaveze Grada Beograda od najmanje 38 miliona evra godišnje, odnosno najmanje 1 milijarde i 150 miliona evra tokom 30 godina njegovog trajanja. Kako bi ispunio ovu obavezu, Grad Beograd je nedavno najavio uvođenje nove takse za tretman otpada“, dodaje se u saopštenju Inicijative Ne davimo Beograd.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari