Građevinski inspektor naložio obustavu daljeg izvođenja radova na rušenju vile 1ilustracija Foto: Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za ulepšavanje Krunskog venca

Građevinska inspekcija zaustavila je dalje rušenje predratne vile u Internacionalnih brigada 47 u beogradskoj opštini Vračar, jer se izvode bez odobrenja nadležnog organa, saopšteno je danas iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Gradilište će biti zatvoreno, a nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica biće donete odluke u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je dalje rušenje zaustavljeno brzom reakcijom Sekretarijata i Ministarstva unutrašnjih poslova, uz konsultaciju sa Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Udruženja građana: Jutros počelo rušenje predratne vile na Vračaru

Investitor je bez građevinske dozvole i dozvole za uklanjanje objekta, jutros u šest časova započeo rušenje predratne vile u Ulici Internacionalnih brigrada 47 na Neimaru, saopštili su Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za ulepšavanje Krunskog venca.

Ta dva udruženja navode da je investitor ovim izvršio krivično delo i da je na teren izašla policija.

„Zahtevamo da se zaustave sva rušenja na Neimaru i čekamo elaborat kojim bi ovaj deo grada bio proglašen za prostorno istorijsko-kulturnu celinu, što mora da se ubrza i završi pre kraja godine“, navode u saopštenju.

Dodaje se i zahtev da se zaustavi izdavanje svih dozvola za rušenje za sve krajeve gde je postojala prethodna zaštita u Beogradu, dok Zavod za zaštitu spomenika ne završi potrebne elaborate i dok se ne proglasi ono što je vredno za kulturno dobro.

Predsednici dva udruženja Aleksandar Arsenijević i Miloš Jovanović ističu u saopštenju da su komšije jutros reagovale kada su čule buku i pozvale policiju.

“Investitor je naravno izabrao dan vikenda za svoje nedelo – kada je teško i skoro nemoguće dobiti gradjevinsku inspekciju da izadje na teren”, kažu oni u saopštenju.

Vila u Internacionalnih brigade 47 preživela nemačko i savezničko bombardovanje u II svetskom ratu, bombardovanje 1999 godine, i 50 godina komunističke vlasti, nestala je skoro u potpunosti u roku od dva sata.

“Srušena je zato što u današnjem Beogradu neko misli da je isplativo da ruši bez dozvole za rušenje, jer nekako će se već kasnije nagoditi i rešiti to sa vlastima”, ističe se u saopštenju Društva za ulepšavanje Vračara i Društva za ulepšavanje Krunskog venca.

Kako poručuju, ova praksa mora da prestane.

“Takva praksa mora da prestane. Zahtevamo da se lica koja svesno vrše takva nedela protiv kulturne baštine ove zemlje hitno procesuiraju. Takođe zahtevamo od gradskih vlasti da se za pomenutu pracelu nikada ne dozvoli gradnja ičega drugog osim dozvole za izgradnju objekta koji je identičan ovom koji je upravo srušen mimo svih propisa”, ističu Jovanović i Arsenijević.

U saopštenju se zaključuje da se investitori moraju konačno dovesti k poznaniju prava i da moraju da shvate da Srbija nije i ne sme biti Divlji zapad već zemlja u kojoj se zakoni i propisi poštuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari