Još uvek bez obećane pomoći za oštećene kuće u Zemunu 1

Za stanare Novogradske i Dobanovačke ulice u Zemunu čije su kuće popucale nakon sleganja tla i pucanja vodovodnih cevi još u julu ove godine, rešenje za oštećene domove ne nazire se uprkos obećanjima gradskih vlasti u više navrata da će se pobrinuti za ovu situaciju.

Od sredine jula kada su se prvi problemi u ovom kraju pojavili, do danas, građani čije su kuće, srušene, pomerene, oštećene zidovi popucali, ili deca prebačena u drugi vrtić jer je oštećene i vrtić „Pčelica Maja“ nisu dobili adekvatno obeštećenje, tvrdi Aleksandar Trajković, jedan od stanara čija je kuća kompletno srušena, za naš list.

Osim što je onima najugroženijima ponuđeno preseljenje na drugu lokaciju, i to privremeno, gradska vlast nije izašla sa konkretnim i trajnim rešenjem za obezbeđivanje celog naselja koje se nalazi na klizištu, a građani su zabrinuti zbog daljeg urušavanja.

LJudi su ostavljeni u potpuno nezavidnoj situaciji, da nemaju i ne znaju da li će imati krov nad glavom, a to nije njihova krivica. Ono što se desilo je katastrofalno, ali mi ne verujemo u objašnjenje da su za sve krive atmosferske vode, već tražimo da se utvrdi odgovornost i kazni opšti nemar grada i gradskih firmi, naveo je Trajković.

Iako su čelnici grada u više navrata obećavali da će se građanima pomoći, to se još uvek nije desilo. Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović krajem avgusta izjavio je da je građevinska inspekcija opštine Zemun donela Rešenje o zabrani korišćenja stambenih jedinica u Novogradskoj ulici u Zemunu i da je utvrđeno da je na toj lokaciji ugroženo 26 porodica, zbog čega im je obezbeđen smeštaj u naselju Kamendin.

Na sastanku gradskih čelnika konstatovano je da je Opština Komisiji za interventno stambeno zbrinjavanje obezbedila privremeni smeštaj u naselju Kamendin koji je na raspolaganju Gradu Beogradu za hitne slučajeve poput ovog.

Pošto je zabranom korišćenja obuhvaćen i objekat Predškolske ustanove „Dr Sima Milošević“ – „Pčelica Maja“, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu preduzeo je sve mere i deca su raspoređena u obližnji vrtić „Zlatni bor“, dodao je Mladenović, prenosi Beoinfo.

Ipak, građani nisu prihvatili privremeni smeštaj u Kamendinu jer, kako su nam rekli, tamo nema ni osnovnih uslova za život, postoje velika dugovanja za komunalije zbog čega nema vode i struje, te su svi našli neku alternativu, o sopstvenom trošku.

Podsetimo, u stambenim objektima, uglavnom kućama, popucali su zidovi, a na ulici su ulegli trotoari nakon što su, kako su rekli stanari, radnici popravljali kvar na vodovodnoj mreži. Zidovi su popucali preko noći i kuće su počele da tonu, a problem je nastao kada su radnici „Vodovoda“ počeli sanaciju pukle cevi, izvestili su ranije mediji, prenoseći tvrdnje stanara. Kuće su počele da se obrušavaju, a pukotine da se šire.

Gradska vlast kasnije je naložila da se sačini poseban izveštaj i utvrde uzroci klizišta, odnosno propadanja tla.

Kako nam građani objašnjavaju, ovaj izveštaj su i dobili, a u njemu se navodi da se su uzrok problema – atmosferske vode, odnosno padavine i nepostojanje kišne kanalizacije.

Tri verzije događaja

O tome šta je uzrok propadanja i pomeranja tla postojalo je više teorija. Jedna od njih je da je voda spirala tlo, odnosno površinski sloj zemlje, čime se spustio nivo zemlje oko kuća koje ih je držalo ukopanim. Predstavnici grada ukazivali su i da na ovom prostoru ima mnogo nelegalnih objekata te je druga teorija da je problem izazvala gradnja bez plana na ovom osetljivom prostoru, dok je treća varijanta da su za oštećenja, odnosno pomeranja tla krivi lagumi u obližnjim ulicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari