Jovanović (CLS): Jedva čekamo tužbe GSP-a 1Nikola Jovanović Foto: CLS

„Centar za lokalnu samoupravu jedva čeka tužbe GSP jer ih vidimo kao priliku da se dodatno otvore pitanja u vezi sa poslovanjem i funkcionisanjem GSP-a“, poručio je danas predsednik Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović.

On je u pisanoj izjavi istakao da GSP umesto da odgovori na razumna i utemeljena pitanja u vezi sa javnom nabavkom kineskih električnih autobusa, to preduzeće preti tužbama svima koji ta pitanja postavljaju.

„Zašto je slobodna diskusija i javna kritika nepoželjna u našem društvu, verovatno je pitanje za „više instance“, naveo je Jovanović, dodajući da pokušaji zastrašivanja evidentno neće dati rezultate.

Centar za lokalne samouprave predložio je rukovodstvu GSP-a da u međuvremenu odgovori javnosti na sledeća pitanja:

1.Kako je moguće da se na tenderu momentalno eliminiše ponuda niža za 1.64 miliona evra, bezpotpitanja i dodatnog roka da se druge tehničke stvari razjasne?

2. Zašto je pobednička ponuda skuplja za 80 hiljada evra po autobusu od nabavke iz 2015.godine, kada se radi o istom proizvođaču i isto električnim vozilima?

3.Da li je GSP proverio, kao bitan element tendera, navedenu potrošnju struje po kilometru izkineske dokumentacije u bilo kom domaćem ili evropskom nadležnom telu?

4.Da li su tenderi u ovoj godini samo nastavak spornih tendera iz 2019. godine, koji su navodnocrtani za dva konkretna ponuđača?

5.Zašto se za solo dizel autobuse iste marke, kupljenih te 2019. godine, plaća redovno servisiranje čak 1.86 miliona evra, kada se radi o novim vozilima uz koju ide puna petogodišnja garancija?

6.Da li određeni broj tih solo dizel vozila već ima probleme sa korozijom, što bi predstavljaloogroman i bezbednosni i zdravstveni rizik po Beograđane?

7.Da li se očekuje tender za zglobne autobuse na gas gde će se pojaviti suštinski samo jedan ponuđač, koji je već prisutan u prevozu?

„Spisak pitanja je mnogo duži, pa se nadam se da ćemo u normalnoj komunikaciji i bez pretnji imati prilike da razjasnimo i druge stvari“, dodao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari