Kako se gradio Novi Beograd pre 70 godina? 1Jovan Komazec sa diplommom brigadira

Tog leta 1948. godine, ja sam imao 15. Sve što vidim ispred sebe, tada nije postojalo. Novi Beograd je bio samo blato i pesak.

Ovako Jovan Komazec opisuje svoju prvu radnu akciju pre tačno 70 godina, kada je ujedno počela i gradnja naselja na drugoj obali Save. Sa nekolicinom “saboraca” danas se našao da proslavi čitavih sedam decenija od prvih radova na izgradnji Novog Beogada. Još jednu godišnjicu obeležili su pored spomen obeležja na Ušću.

“Proveo sam tog leta dva meseca na obali Save, a nama mlađima nisu davali da priđemo izgradnji zgrada”, govori Komazec. “Posao nam je bio da čamcima vadimo mulj i blato, da vučemo pesak gde nam kažu. Ja sam došao sa sela, bio sam oduševljen čitavim planom”.

Kako se gradio Novi Beograd pre 70 godina? 2

Okupljeni brigadiri na Ušću

Omladinski logor je, priča bivši brigadir, bio na mestu današnjeg Muzeja savremene umetnosti.

“Ni jedne zgrade tu nije bilo, osim dva sprata Palate Federacije”, dodaje Komazec. “A i za nju su govorili da će se za koju godinu urušiti, jer je navodno reka bila preblizu. Kada je gledam danas, čini se da se prilično dobro drži, i posle 70 godina. To ne mogu da kažem za neke od graditelja Novog Beograda koje vidim danas, a ni za sebe”.

Ponosni učesnik brojnih i kasnijih radnih akcija na okupljanje je došao sa omladinskom značkom i diplomom za učestvovanje u podizanju grada. Dodaje kako je to bilo:

“Mi smo tada po čitav dan pevali o Titu i partiji. Veselili se, radili i nadali se boljem. Baš smo imali duha”.

Na jučerašnjem okupljanju na Ušću skupilo se još oko 50 graditelja, a većina je bila u pratnji unuka. Pored političara, tu je i Pavle Spasojević (89), koji je učestvovao u brojnim radnim akcijama. Govori kako je “podizao svojim rukama” Novi Beograd, ali i Železnik, Bor…

“Počeo sam 1947. godine i radio četiri meseca na izgradnji pruge Šamac – Sarajevo”, priča Spasojević. “Postao sam brigadir sa 17 godina. Iznad nas su bili mineri, a mi smo dole bušili i pravili prugu”.

Kako se gradio Novi Beograd pre 70 godina? 3

Pavle Spasojević na klupi kod spomenika graditeljima

U sred razgovora, na skupu je intonirana himna “Hej Sloveni”. Brigadir Spasojević je nastavio da opisuje dogodovštine, ali ga je bivša “koleginica” sa akcija opomenula – za vreme himne se ne razgovara, a još mora i da se ustane i stoji mirno. Nakon himne, Spasojević nastavlja:

“Prvo sam radio na Novom Beogradu, pa u Boru, a onda sam završio srednju školu. Akcije su me toliko inspirisale, to je jedan neverovatan polet koji mladi čovek oseti. Nakon što sam upisao fakultet, oformio sam Brigadu mladih rudara na Rudarsko -tehnološkom fakultetu. Svakog leta smo radili gde je trebalo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari