Gradonačelnik Dragan Đilas i direktor Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj Milan Đukić prisustvovaće danas u opštini Savski Venac, potpisivanju protokola o rekonstrukciji i opremanju zgrade poznate kao Doktorova kula. Protokol će potpisati direktor republičkog Zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović i predsednik opštine Savski Venac Tomislav Đorđević.


Ovaj dokument regulisaće aktivnosti potpisnika na rekonstrukciji i opremanju zgrade Doktorova kula u Ulici kneza Miloša 103, radi obezbeđivanja uslova za smeštaj dece hemato-onkoloških pacijenata i njihovih pratilaca za vreme trajanja terapije u ambulantnim uslovima.

Korisnik Doktorove kule je opština, a po završetku radova i opremanja ustupiće se na upravljanje Univerzitetskoj dečijoj klinici u Beogradu. Sredstva za rekonstrukciju i opremanje zgrade Doktorova kula biće obezbeđena iz donacija prikupljenih zajedničkim aktivnostima opštine Savski venac i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Šta je, zapravo, Doktorova kula. Kada je u prvoj polovini 19. veka Italijan, doktor Bartolomeo Kunibert, podigao kuću na brdu iznad današnje Mostarske petlje, knez Miloš, čiji je on bio lični lekar, upitao ga je, šta mu bi da kuću podigne u toj pustinji. A ovaj mu je bez razmišljanja odgovorio da će tu jednog dana biti centar Beograda.

Ovu kuću Beograđani su ubrzo nazvali Doktorova kula i taj se naziv zadržao do danas. Od 1861. u njoj je bila smeštena duševna bolnica „za s uma sišavše“, kako se to tada govorilo, i to je praktično bio prvi bolnički objekat u krugu današnjeg Kliničkog centra Srbije. Posle Doktorove kule, ispod nje, u današnjoj Ulici kneza Miloša, izgrađeno je i tadašnje Ministarstvo zdravlja (današnja zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova) i to je u suštini bio kamen temeljac najvećeg zdravstvenog kompleksa na Balkanu.

Ova zgrada koja je šezdesetih godina 20. veka proglašena kulturno-istorijskim spomenikom, iako vrlo solidno građena, decenijama je van upotrebe. U želji da je rekonstruiše i stavi u zdravstvenu funkciju, u Opštini Savski venac došli su na ideju da se baš u njoj napravi roditeljska kuća za smeštaj dece obolele od raka i njihove roditelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari