Mada je u medijima najmanje pet puta najavljivano, a potom i odlagano otvaranje novog tornja na Avali, prema rečima inicijatora celog ovog projekta Miloša Bate Milatovića, sada je samo pitanje dana kada će ovo monumentalno zdanje biti i zvanično otvoreno.


– Razlog zbog kog toranj još uvek nije dostupan javnosti je iz razloga poštovanja vladinih propisa, po kojima jedan objekat ne može da bude otvoren za javnost bez upotrebne dozvole. Prilikom izgradnje telekomunikacijskog tornja, u svakom segmentu korišćene su najsavremenije tehnologije i materijali koje sada moraju da prođu ocenu komisija zaduženih za različite oblasti. Radi se o desetak atesta koji su sada i gotovi i prosleđeni su kod profesora Dejana Bajića. Nakon njegove provere, ovi atesti, šalju se ministru za ekologiju i prostorno planiranje, Oliveru Duliću – kaže za Danas Milatović. Na ministru Duliću je, kada dobije ocene komisija, da zakaže sastanak Odbora za izgradnju koji će odrediti datum svečanog otvaranja.

– Vlada republike Srbije, kojoj pripada ovaj objekat, formirala je nedavno službu i odredila direktora koji će zajedno sa izvođačem radova da edukuju zaposlene za korišćenje savremenih sistema koji su deo ove zgrade. Između ostalih, to je i sistem napajanja električnom energijom odnosno, održavanje posebnog transformatora kakvih u Evropi ima još samo pet – ističe Milatović, i objašnjava da s obzirom na namenu ovog objekta, nestanak struje naprosto ne sme da se dogodi te ovaj poseban transformator treba da obezbedi trenutno napajanje električnom energijom, ukoliko na mreži EDB dođe do bilo kakvog kvara. To se naročito odnosi na spoljne liftove avalskog kolosa.

– Vladina komisija proveravala je i rad takozvane TV sobe koja služi za nadzor kompletnog objekta i okoline jer će i bezbednosni sistem biti najsavremeniji kod nas. Sve u svemu, zgrada je sasvim funkcionalna i opremljena, jedino čekamo na formalnu potvrdu pa da primimo i prve zvanične goste – priča Milatović.

Ručak među oblacima

Dugo se spekulisalo hoće li će prostorije predviđene za restoran na 122. metru tornja biti prodate ili date u zakup. Ovo pitanje u nadležnosti je republičke direkcije za imovinske odnose. Ipak, kako Milatović kaže, restoran će najverovatnije biti dat u zakup.

– Biće to jedan potpuno drugačiji restoran, od svih koje znamo u Beogradu. Enterijer je uređen najsavremenijim materijalima, i opremljen savremenim protivpožarnim i bezbednosnim sistemima. Osim toga, izgledaće savršeno – smatra Milatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari