Ministarstvo prostora: Javni uvid u PGR Beograda odložiti posle praznika 1Foto: Bojan Cvejić (Ilustracija)

Organizacija Ministarstvo prostora ocenila je danas da je organizovanjem javnog uvida u Nacrt izmena i dopuna Plana generalne regulacije Beograda (PGR) u vreme novogodišnjih i božićnih praznika nastavljena neprihvatljiva praksa svođenja učešća javnosti na formalni minimum.

U saopštenju, ta organizacija zadražila je odlaganje javnog uvida u nacrt prostornog plana uz ocenu da sprovođenje takvih procedura i samovolja onemogućavaju direktno učešće građana u procesima donošenja odluka.

„Period novogodišnjih i božićnih praznika ne može biti vreme za uvid u jedan od najvažnijih dokumenata kojima se definiše prostorni razvoj Beograda. Podsetimo, PGR Beograda predstavlja krovni urbanistički dokument koji bliže određuje strateške ciljeve, definisane Generalnim urbanističkim planom Beograda (GUP)“, navodi se u saopštenju te organizacije.

Oni su naveli da PGR predstavlja dokument od suštinske važnosti za prostorni razvoj čitavog grada Beograda i kvaliteta života u njemu, i da se kao takav „mora razvijati uz poštovanje načela učešća javnosti i širi društveni dijalog“.

„Podsećamo da je u toku definisanje strateških ciljeva razvoja grada, odnosno izrada Generalnog urbanističkog plana Beograda do 2041. dodine. Ovaj proces započet je pre više od dve godine, bez adekvatnih konsultacija sa javnošću. U tom kontekstu, redosled javnih uvida i mogućeg usvajanja planova strateškog i regulacionog (operativnog) karaktera je nelogičan“, istakli su iz Ministarstva prostora.

Naglasili su da je ključno da se stručna javnost, predstavnici organizacija civilnog društva, komšijske i građanske inicijative, i uopšte zainteresovana javnost, uključe u procese donošenja prostornih politika i upravljanja.

„Imajući ovo u vidu potpuno je neprimereno da se ovakav dokument nađe na javnom uvidu u toku praznika, te zahtevamo odlaganje javnog uvida i proakitvniji pristup institucija u širem dijalogu o budućnosti grada“, navodi se u saopštenju.

Saopštenje potpisali: Nova planska praksa, Ministarstvo prostora, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, Ekonaut, Centar za eksperimente i urbane studije (CEUS) i udruženje građana Ulice za bicikliste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari