Neće zelene, već svetloplave: Beograd izabrao za 940.000 dinara skuplju ponudu za kupovinu milion zaštitnih maski 1

Beogradska uprava izabrala je za 940.000 dinara skuplju ponudu za kupovinu milion zaštitnih maski, a odbila je jeftiniju ponudu, jer su ponuđene zelene maske, a Beograd je zahtevao da one budu svetloplave, prenela je danas Nova ekonomija.

Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima dodelila je ugovor vredan 4,54 miliona dinara kompaniji Leiming CNC Equipment Europe za kupovinu zaštitnih maski.

Preduzeće Niva iz Žablja ponudilo je cenu od 3,6 miliona dinara sa PDV, odnosno 3,6 dinara po jednoj maski.

Međutim, Sekretarijat je odbio tu ponudu zbog toga što je Niva ponudila zelena maske, a Beograd je u specifikaciji tendera tražio da jednokratne maske budu svetloplave.

„Nakon pregleda i stručne ocene ponude, Komisija za javnu nabavku je odbila ponudu kao neprihvatljivu (…) iz razloga što je privredni subjekt ponudio masku zelene boje, što je odgovara zahtevu naručioca iz tehničke specifikacije, jer je zahtevana svetloplava boja maski“, navodi se u obrazloženju odluke o dodeli ugovora.

Ponudu su, osim Leiming CNC Equipment Europe i Nive, poslale još dve kompanije, ali su njihove ponuđene cene bile više od procenjene vrednosti zbog čega su i odbijene.

Beograd je na tenderu tražio milion jednokratnih zaštitnih maski za lice sa tri sloja zaštite od aerosola.

Maska treba da ima lastiš za postavljanje oko ušiju i podesivi elastični dodatak za nos, mora biti otporna na vlagu i da ne iritira kožu, navodi se u tehničkoj specifikaciji.

Traženo je da maske budu isporučene u pakovanjima u kojima se nalazi najviše po 10 maski i da budu svetloplave.

Javnom nabavku traženo je 100.000 komada KN 95 maski bez filtera, ali je ta partija obustavljena, jer je pristigla samo jedna ponuda, od firme Trezor Volga, koja je odbijena kao neprihvatljiva zbog toga što nije dostavljen izveštaj o ispitivanju zdravstvene ispravnosti.

Kompanija Leiming CNC equipment Europe osnovana je u septembru 2020. godine i ima sedište u Beogradu, u Dobanovcima, a registrovana je za proizvodnju radne odeće.

U vlasništvu je preduzeća MDES Air Conditioner, takođe iz Dobanovaca.

MDES Air Conditioner je osnovan u novembru 2018. godine, a vlasnik kompanije je preduzeće iz Kine, Ji’nan Mingdao Energy-saving Technology.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari