Nemo dopuštamo skrnavljenja beogradskih kvartova 1Foto: FoNet

Na velikom potezu od Beča do Istanbula, sa desetinama gradova koji se nižu, samo jedan grad ima sve atribute metropolisa, a to možemo sa ponosom da kažemo za naš Beograd.

On je istorijski, politički, kulturološki i strateški centar ovog dela Evrope.

Pored toga što pleni svojim balkanskim šarmom, te ogromnim potencijalom mladog sveta, umetnicima i kreatorima iz raznih oblasti, pa jedinstvenim položajem na njegovim rekama, Beograd isto tako obiluje anomalijama i absurdima tipičnim za ovaj deo sveta.

Grad sa raskošnim građevinama nastalim pre jednog veka i savremenim objektima u staklu i betonu, kao da je zaboravio da očisti delove grada sa kolibama i raspadnutim udžericama koje se ponosno prostiru po samom centru Beograda.Tako Hilton hotel poput vasionskog broda, a na trotoaru prekoputa ceo niz koliba koje tu stoje od kad znam za sebe. Kao nekad i sad se pitam zašto investitori koji ruše lepe kuće po lepim beogradskim četvrtima ne dođu na ideju da ruše beogradske kolibe u centru grada? Verovatno i ta simbioza lepog i ružnog spada u ono što nazivamo neodoljiv šarm našeg grada.

Akcija „Sačuvajmo Topolsku“ je jedan od pokušaja da sačuvamo ono najlepše što poseduje Beograd, a to su izvesni delovi grada zidani između dva rata. To je i pokušaj da se suprostavimo divljoj gradnji investitora koji bez ustručavanja ruše sve pred sobom, očigledno bez griže savesti, jer im je opravdanje profit.

Beogradske ulice oko Kalenićeve pijace, Petrogradske, Topolske i Vojvode Dragomira, takoyvani Krunski venac, zahtevaju hitnu pomoć spasa radi, od rušilačkih investicija investitora u potrazi za većim stambenim prostorima, odnosno ličnim bogaćenjem.

Navedeni primer je samo deo naše građanske neodgovornosti, jer nemo dopuštamo slična skrnavljenja beogradskih kvartova, građevinama poput onog najnovijeg betonskog bunkera na jednoj od najlepših pozicija u gradu. Ta betonska skalamerija nikla pored raskošnih zgrada francuske i austrijske ambasade i Saborne crkve, bode oči gledana čak sa druge obale Save, dok njen betonski zid okrenut centru grada, u kvartu raskošnih građevina, izgleda nastvarno drsko i ružno.

Kako bi ovakve samoinicijativne akcije investitora mogle da se realizuju u nekoj državi kao što je Francuska, gde ne smete da promenite ni prozor u svom stanu, ako ne odgovara estetskim normama celog kvarta, a kamoli da zidate po vašem neukusu cele zgrade i pravite ruglo u gradu, samo zato što ste investitor.

Samo smo mi, građani, krivci za ovakve bahate poduhvate. Naše ćutanje je ujedno i odobravanje razaranja Krunskog venca ili zidanja bilo koje skalamerije u srcu grada, po volji investitora. Zato podržimo akciju „Sačuvajmo Topolsku“, kao znak naše volje da u Beogradu sačuvamo ono najlepše u njemu.

U arhitekturi nije lepo sve što je novo. Poznato nam je da stara arhitektura stari, a da se nova raspada! Gotske katedrale su i posle osam vekova prelepe, dok se savremena zgrada već raspada. Sačuvajmo zato beogradske oaze stare arhitekture koja nam, dok ih gledamo, pomažu da lakše dišemo.

Autor je slikar

Povodom građanske inicijative „Sačuvajmo Topolsku“ list Danas će objavljivati razgovore sa potpisnicima peticije protiv neplanske urbanizacije centralnog dela Vračara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari