Nikodijević: Najviše sredstava ide za javni prevoz i brigu o deci i omladini 1Nikola Nikodijević Foto: Beoinfo

Na predstojećoj sednici gradskog parlamenta, koja se održava sutra u Centru Sava, glavna tačka dnevnog reda biće rebalans budžeta koji se donosi zbog povećanja prihoda, a pred odbornicima će, između ostalih, biti odluke i o zaštiti životne sredine i odluke o plovnim objektima, saopšteno je iz Gradske uprave.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da su za 8,5 odsto povećani prihodi u odnosu na budžet koji je usvojen početkom godine.

– Rebalansom budžeta prihodi Grada Beograda su veći za 8,5 odsto, to jest 10,2 milijarde dinara, tako da je ukupan obim sredstava grada i gradskih opština za 2021. godinu po rebalansu 143 milijarde dinara, pri čemu je budžet Grada 129 milijardi, a obim sredstava za opštine iznosi 13,5 milijardi dinara – precizirao je Nikodijević za Beoinfo.

On je izrazio zadovoljstvo jer se, kako je rekao, privredna aktivnost u Beogradu ubrzava, a najveće povećanje prihoda dolazi od poreza na zarade.

– Raste broj zaposlenih u Beogradu i plate, otuda povećanje prihoda – rekao je Nikodijević, navodeći da je najveće u urbanizam, ali i za razvoj i obnovu infrastrukture u Beogradu.

– Imamo opremanje zemljišta za socijalne stanove koje planiramo da gradimo u toku ove godine. Određena povećanja idu i za obrazovanje, nastavljamo da subvencionišemo decu koja idu i u državne i u privatne predkolske ustanove, kao i za elektronske udžbenike – naveo je predsednik Skupštine grada.

On je istakao da je jedno od najvažnijih pitanja zaštita životne sredine, te da će se na sednici naći čak šest tačaka koje se odnose na to pitanje.

– Nastavljamo sa razvojem komunalne infrastrukture, pre svega tretiranje otpadnih voda, kanalizacije, opremanje reciklažnih dvorišta – naveo je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, na sednici će biti donet strateški dokument, koji se odnosi na separaciju otpada 2021-2030, a tim planom predvićeno je kako će se u budućnosti tretirati otpad i razvijati reciklaža.

– Fabrika u Vinči koja će tretirati gotovo 330.000 tona otpada godišnje, vrlo brzo će biti gotova. Imaćemo veliki broj reciklažnih dvorissta, nove stanice za transfer i preradu gradjevinskog otpada, ssto do sada nije bio sluccaj – naglasio je Nikodijević.

Na sednici će biti reči i o urbanističkim planovima, a Nikodijević kao posebno značajan ističe plan koji obuhvata opštine Zemun i Novi Beograd.

– Naša politika je da se usvoji što veći broj planova na svakoj sednici, jer je to preduslov da se Beograd razvija – rekao je on i dodao da će odbornici raspravljati i o rebalansu programa poslovanja javnih preduzeća, kao i uređenju splavova.​

To će biti definisano novom odlukom Grada Beograda, koja treba treba da propiše u kojim zonama splavovi mogu da budu postavljeni, koje vrste, gde će biti vezovi za čamce – ukazao je Nikodijević.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.