Nikodijević položio cveće na Spomen-obeležje predaje ključeva Beograda 1Foto: Beta/BEOINFO

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević danas je, u okviru manifestacije „Dani Beograda“, položio cveće na Spomen-obeležje predaje ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću na Kalemegdanu.

U okviru manifestacije „Dani Beograda“, prethodno je Кnez Mihailovom ulicom izveden tradicionalni defile, predvođen pitomcima Vojne akademije, članovima Policijskog orkestra, i predstavnicima Gradske uprave i Кonjičke brigade policije, dok je sa Kalemegdanske terase izvedena počasna paljba Vojske Srbije, naveo je portal Beoinfo.

Pre nego što je Nikodijević položio cveće, glumci Omladinskog pozorišta „Dadov“ odigrali su scenu predaje ključeva.

Nikodijević je rekao da se „Dani Beograda“ obeležavaju povodom sećanja na dva veoma značajna datuma u istoriji grada.

„Prvi datum je prvo pominjanje imena našeg glavnog grada u pisanim dokumentima iz 878. godine, a drugi je predaja ključeva našeg grada knezu Mihailu Obrenoviću, kad je Beograd posle viševekovne turske okupacije postao slobodan grad“, kazao je Nikodijević.

On je položio cveće na mestu gde je poslednji upravnik tvrđave Ali Riza-paša 1867. godine predao ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću i srpskoj vojsci. Po predaji ključeva, na istom mestu je pročitan i ferman sultana Abdula Azisa, kojim su beogradska, kladovska, smederevska i šabačka tvrđava predate na upravljanje knezu Mihailu, navodi se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari