Nikolić (LIBEK): Navodi Lavrova su samo perfidni trikovi da se stvori nepoverenje prema Otvorenom Balkanu 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Navodi ministra spoljnih poslova Rusije Segeja Lavrova o podršci Rusije za ideju Otvorenog Balkana, koju bi iskazao da mu nije onemogućena poseta Beogradu, samo su „perfidni trikovi“ i „očajnički pokušaj da, dok istorijski gube uticaj kako u Evropi tako i u našem regionu, naprave što veću buku tokom tog gubitka“, ocenjuje Miloš Nikolić, predsednik Libertarijanskog kluba Libek i urednik portala Talas.

Nakon što je poseta Lavrova Beogradu koja je planirana za danas, otkazana usled zabrane preleta njegovog aviona od strane nekoliko susednih država, Lavrov je održao konferenciju za medije na kojoj je rekao da sprečavanjem njegovog dolaska u Srbiju „NATO i EU hoće da pretvore Balkan u svoj projekat pod nazivom ‘zatvoreni Balkan’“.

Lavrov je objasnio da je on dolaskom u Beograd hteo da iskaže podršku incijativi regionalnog povezivanja „Otvoreni Balkan“, za koju se Srbija zalaže i u okviru koje će se održati sastanci zemalja iz okruženja sutra i prekosutra.

Ipak, u ranijim najavama njegove posete, nije bilo ni pomena o Otvorenom Balkanu, niti je Rusija do sada iskazivala stav o ovoj incijativi. Kao tema posete Lavrova navodila se isključivo ekonomska saradnja Srbije i Rusije u oblasti enegetike.

Miloš Nikolić ukazuje da, koliko je njemu poznato, Rusija nije do sada pokazivala interesovanje za Otvoreni Balkan, ali da to nikako nije slučajno sada pomenuto.

– Ne verujem da je iskusni Sergej Lavrov slučajno spomenuo da je ovim sprečavanjem da dođe u Srbiju njemu uskraćena mogućnost da jasno podrži ovu inicijativu. Mislim da je u pitanju perfidniji politički signal koji mora da se razume u širem kontekstu interesa ruske spoljne politike u našem regionu – navodi Nikolić.

On objašnjava da je u širem konktestu interes Ruske federacije u našem regionu da proba da očuva ugled svetske sile time što će sebe predstaviti kao neizostavni faktor u rešavanju ključnih spornih pitanja, a ona su vezana za status Kosova i položaj Republike Srpske u BIH.

Oba pitanja su izvor političke neizvesnosti i brige Zapada, između ostalog, zbog mogućih negativnih prelivajućih efekata na region. Rusiji nije u interesu da se region Zapadnog Balkana brzo i efikasno integriše u EU jer bi time izgubili i poslednji pokušaj da predstave sebe kao važan faktor u rešavanju nekog evropskog pitanja – kaže on.

Nikolić podseća i da ozbiljniji analitičari ruskog uticaja i uloge u našem regionu nemaju dilema da usled ruske objektivne nemogućnosti da ponudi model privlačne vizije kvalitetnog života, kao i odsustva subjektivne želje i spremnosti ruskih kompanija da ozbiljnije ulažu u Srbiju, ruski uticaj se ovde više ogleda kroz stvaranje i upravljanje tenzijama nego kroz pozitivnu prizmu ekonomskog rasta i boljeg života građana.

– Znajući da postoji određena politička tenzija u regionu po pitanju spremnosti nekih aktera da se integrišu u zajedničko regionalno tržište što je cilj inicijative Otvoreni Balkan, Rusija sada pokušava da dodatno posadi seme razdora i da na perfidan način oteža inkluzivnost procesa širenja ove inicijative, štetno produbljujući nepoverenje u regionu – ističe Nikolić.

On podseća da ova incijativa, od samog začetka ima podršku SAD, kao ključnog spoljnopolitičkog aktera u regionu, što se potvrđuje i najavljenim video uključenjem Gabrijela Eskobara na Ohridskom samitu koji se održava sutra i prekosutra.

– Duboko sam ubeđen da će ovaj jeftin trik brzo da se zaboravi i da će privrede našeg regiona nastaviti proces usklađivanja, kako bi se išlo ka zajedničkom regionalnom tržištu, a onda u sledećem koraku i ka zajedničkom tržištu Evropske unije – naglasio je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari