Novi spomenici - istim ličnostima, dodatni trošak 1

Opština Voždovac pokrenula je anketu o zameni postojećih spomenika na ulazu u zgradu opštine – Vasi Čarapiću, voždu Karađorđu, vojvodi Stepi i Milunki Savić, sa novim spomenicima, malo drugačijeg izgleda, posvećenih istim znamenitim ličnostima.

Anketa koju je pokrenula uprava opštine Voždovac izazvala je dosta komentara građana na društvenim mrežama pa i negodovanje i nerazumevanje. Od onih koji zameraju što se uklanjaju spomenici partizanima, ili kritika zbog nepoštovanja umetnika koji su postojeće spomenike izradili do onih koji nisu razumeli da će novi spomenici biti posvećeni istim ličnostima. Samo bi izgledom bili drugačiji, i to neznatno izmenjeni, sudeći po foto-montaži koju je opština priložila uz anketu.

Anketa sa pitanjem “Da li ste za to da se na ulazu u zgradu opštine Voždovac postave novi spomenici Vasi Čarapiću, voždu Karađorđu, vojvodi Stepi i Milunki Savić?” objavljena je početokm meseca i istaknuta je na prvoj strani zvanične insternet stranice GO Voždovac. Ponuđeni odgovori su samo “Da” ili “ne” a detaljnijih objašnjenja o samoj inicijativi nema.

Predstavnici opštine nisu dali objašnjenje ko pokreće ovu incijativu, šta će biti sa postojećim spomenicima ukoliko dođe do toga da se izrađuju novi kao ni koliko bi sve to koštalo.

Sva ova pitanja i redakcija Danasa je uputila upravi opštine ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Jedini “detalj” koji je opština dala uz anketu, jeste fotografija, odnosno foto-montaža sa predlogom budućeg izgleda spomenika. Na njoj se vide slični monumenti, istih ličnosti u malo drugačijim pozama. Nije poznato da li ovo znači da neko idejno rešenje već postoji, ko je izradio ovaj predlog izgleda spomenika – da li je za taj posao neko već angažovan i koliko je to plaćeno.

Ono što je izvesno je da većina građana smatra nelogičnim i nepotrebnim – trošak izrade novih spomenika kada su postojeći u sasvim dobrom stanju.

Znamenite ličnosti kojima su posvećeni ovi spomenici su neki od najpoznatijih Voždovčana.

Vasa Čarapić

Jedan od najproslavljenijih junaka Prvog srpskog ustanka, Zmaj od Avale, Vasa Čarapić rođen je u Belom Potoku. Kao dobrovoljac učestvovao je u Kočinoj krajini, a kada je počela poznata seča knezova, odmetnuo se, među prvima uključio u ustanak i stekao izuzetno Karađorđevo poverenje.

Karađorđe

Jedino je Karađorđe, odnosno Đorđe Petrović, dobio spomenik ispred zgrade opštine iako nije rođen na Voždovcu. Poznat kao Karađorđe i Crni Đorđe, bio je vođa Prvog srpskog ustanka i rodonačelnik dinastije Karađorđevića. Komandovao je ustaničkom vojskom tokom bitke na Mišaru i opsade Beograda 1806. godine.

Stepa Stepanović

Vojvoda srpske i jugoslovenske vojske Stepa Stepanović (1856-1929) rođen je u Kumodražu. Učesnik je svih šest ratova koje je Srbija vodila od 1876. do 1918. godine. Ovaj znameniti Voždovčanin nosilac je 35 domaćih i stranih odlikovanja. Glavna ulica na Voždovcu, osnovna škola u rodnom selu i jedno kulturno-umetničko društvo nose njegovo ime, a u centru Kumodraža Stepi je podignut spomenik u prirodnoj veličini.

Milunka Savić

Milunka Savić (1890. ili 1892-1973) “srpska Jovanka Orleanka”, kako su je zvali Francuzi, živela je i umrla u voždovačkom naselju Braća Jerković. Žena je sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Prijavila se kao dobrovoljac i 1912. godine otišla u rat da bi se, pod muškim imenom Milun Savić, borila u najelitnijem Gvozdenom puku srpske vojske. Hapšena od Nedićeve policije u toku Drugog svetskog rata, šest meseci je provela u logoru na Banjici. Danas jedna ulica i mesna zajednica na Voždovcu nose njeno ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari