Obeleženo 90 godina od smrti Arčibalda Rajsa 1Spomenik Arčibaldu Rajsu u Beogradu Foto: Beoinfo

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je venac na spomenik Arčibaldu Rajsu povodom 90. godišnjice smrti švajcarskog kriminologa i hemičara koji se istakao radom na otkrivanju zločina počinjenih nad srpskim narodom tokom Prvog svetskog rata.

Mladenović je rekao da je obeležavanje godišnjice smrti Arčibalda Rajsa događaj koji nas okuplja i podseća na njegovu posebnu i značajnu ulogu u istoriji srpskog naroda.

– Rajs je bio svedok veoma teškog vremena po Srbe – perioda Prvog svetskog rata i perioda posle okončanja sukoba kada je njegova uloga bila još važnija za uspostavljanje određenih institucija u oblasti kriminologije, bezbednosnih i vojnih struktura i svega onoga što je bilo neophodno kako bi Srbija krenula u pravcu modernog vremena. Prvi svetski rat je period stradanja za srpski narod i njegovo svedočenje bilo je od neprocenjive vrednosti, što se posebno odnosi na početak rata kada je austrougarska vojska činila prava zverstva i zločine na području Mačve i Podrinja – istakao je Mladenović.

Obeleženo 90 godina od smrti Arčibalda Rajsa 2
Mladenović polaže venac Foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, uloga Arčibalda Rajsa je, između ostalog, bila značajna jer je sa velikim brojem doktora i medicinskih sestara došao u Srbiju i značajno pomogao srpskoj vojsci i narodu da prebrodi taj teški period.

– Rajs je uočio i sve mane i nedostatke koje nas karakterišu kao narod, kao i propuste koje ponekad još uvek pravimo. Dr Arčibald Rajs je bio veliki prijatelj srpskog naroda, sjajan stručnjak koji je obeležio svoje vreme, ali i budućnost ostavljanjem važnih poruka o našim manama i vrlinama koje nedovoljno ističemo i negujemo. Njegove poruke ostaju pokolenjima koja dolaze i nadam se da ćemo iz njegove zaostavštine naučiti mnogo i da njegovu ulogu nikada nećemo zaboraviti – poručio je Mladenović.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić podsetio je da je Rajs stigao u Srbiju 1914. godine na poziv tadašnje srpske vlade kako bi istraživao zločine nemačke, austrougarske i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom.

– Danas, kao i svih ovih godina, sa ponosom se sećamo dr Arčibalda Rajsa, švajcarskog naučnika koji je svojim predanim radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata zauvek zadužio Srbiju skidajući ružnu sliku o Srbima u tadašnjem evropskom miljeu – rekao je Antić.

Vence na spomenik Arčibaldu Rajsu položili su predstavnici Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, Kriminalističkog policijskog univerziteta i porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari