Obnovljeni spomenici kralju Petru, Vojvodi Mišiću i Petru Bojoviću 1Foto: Zavod za zaštitu spomenika

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tokom 2020. godine izveo hitne intervencije na rekonstrukciji spomenika: kralju Petru I Karađorđeviću (Ul. Kralja Petra Prvog 7), spomeniku vojvodi Petru Bojoviću (park kod Kalenić pijace) i spomeniku vojvodi Živojinu Mišiću (Bulevar vojvode Mišića ispred Beogradskog sajma).

Projekat je finansiralo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

Obnovljen je postament spomenika kralju Petru I Karađorđeviću, koji se nalazi  ispred glavnog ulaza u Osnovnu školu „Kralj Petar Prvi“. Spomenik kralju Petru I Karađorđeviću delo je Dušana Jovanović Đukina i podignut je 2011. godine, a postament je radio Branimir Radisavljević.

Spomenik vojvodi Petru Bojoviću, u parku kod Kalenić pijace je podignut 1993. godine kao autorsko delo Drinke Radovanović. Na spomeniku je bilo potrebno pranje kamene obloge podnožja i kamenog masivnog postamenta, uklanjanje ispranih i oštećenih fuga i fugovanje vodonepropusnom fug masom, kao i pranje bronzane biste i livenih slovnih aplikacija sa zaštitnim premazivanjem.

Spomenik vojvodi Živojinu Mišiću, na početku Bulevara vojvode Mišića, ispred glavnog ulaza u Beogradski sajam, svečano je otkriven 18. novembra 1988. godine povodom sedamdesetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Delo je Drinke Radovanović. Na spomeniku je bilo potrebno izvršiti pranje i čišćenje kamene obloge postamenta i parternog zastora, oprati i zaštititi bronzanu bistu i obnoviti slovne aplikacije, nivelisati podlogu parternog zastora popločanog kamenim pločama, izvršiti demontažu odvojenih i oštećenih granitnih ploča obloge postamenta i svih delova parternog zastora, izvršiti nabavku, obradu, sečenje i montažu granitnih ploča postamenta i partera prema postojećim merama, ukloniti isprane i oštećene fuge i izvršiti fugovanje u tonu prema postojećem stanju.

Svaka polomljena i oštećena granitna ploča je premerena, izrađena i isečena od iste vrste kamena, kao što je bio postojeći, precizno je objašnjeno u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari