Očuvanje jevrejske kulture i tradicije 1

Jevrejski centar „Habad Srbija“ svečano je otvoren večeras u Ulici kneza Miloša.

Njegova namena je očuvanje jevrejske tradicije i kulture, pa zato on predstavlja, pre svega, edukativni centar, a poseduje i igralište za decu, košer kuhinju i ritualno kupatilo koje se naziva „mikve“. To je ujedno i prvi centar organizacije Habad Lubavič u našoj zemlji.

Povodom otvaranja organizovan je prijem za sve prijatelje ove verske organizacije, a prisutne su pozdravili ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer-Kam i rabin Jošua Kaminecki.

O značaju ovog centra, kako za jevrejsku zajednicu, tako i za građane Srbije, govorila jer njena ekselencija Alona Fišer-Kam.

„Mladi Izraelci, religiozni ili ne, bilo gde da su u svetu, treba da budu srećni što mogu da osete toplinu jevrejske zajedice uz organizaciju Habad, a sada imaju priliku da to pronađu i u ovom divnom gradu“ rekla je ambasadorka.

Ona je naglasila da, kao nova ambasadorka, čvrsto veruje da je održavanje jevrejskog života u Srbiji važan zadatak koji služi i jednom i drugom narodu i podsetila da istorija holokausta ujedinjuje Izrael i Srbiju.

„Ali nije samo prošlost ono što ujednijuje Izrael i Srbiju. Mi delimo vrednosti, interese, brige i nadanja, i zajedno istražujemo načine da pružimo našim narodima bolji život, bolje obrazovanje i dobre uslove“ naglasila je Fišer-Kam. Ona je uverila prisutne da će Ambasada Izraela i njeno osoblje stalno tražiti načine da približe ova dva naroda i obećala da će održavati ljubav, strast i otvoreno srce prema Srbiji.

Rabin Jošua Kaminecki poželeo je dobrodošlicu svim gostima i objasnio religijsku simboliku ovog verskog centra.

„U judaizmu, kako nam zapoveda Tora, osoba šest godina radi na zemlji ali se sedme godine zemlja i čovek odmaraju. Posle šest godina tokom kojih smo mukotrpno radili u Srbiji na početku sedme godine dobili smo veliki poklon od Boga, ovo prelepo i veliko zdanje.“ objasnio je Kaminecki. On je naglasio da ja važno to što se sada nalaze na kraju osme godine a to je godina okupljanja i izrazio nadu da će ova zgrada biti puna ljudi i aktivnosti u godinama koje dolaze.
Svečano presecanje vrpce povereno je prijatelju „Habad centra – Srbija“ – ambasadoru Kanade Filipu Pingtonu a nakon toga rabin Jeuda Bloj iz Izraela je postavio tradicoinalnu mezuzu na ulaz.

Organizatori su se posebno zahvalili na pomoći kanadskom ambasadoru Filipu Pingtonu, britanskom ambasadoru Denisu Kifu i predsedniku Skupštine Opštine Savski Venac Nemanji Perić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari