Održana akcija prevencije raka dojke u tri beogradske opštine 1Foto: Myriams-Fotos / Pixabay

U domovima zdravlja Zvezdara, Vračar i Mladenovac danas su organizovani lekarski pregledi u prevenciji karcinoma dojke, saopštio je Gradski sekretarijat za informisanje.

Oktobar se obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na visoku rasprostranjenost ovog oboljenja.

Cilj je da se podigne svest, pre svega opšte javnosti, ali pogotovo žena o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, što značajno povećava šanse za trajno izlečenje. Više od 90 odsto žena obelelih od ove bolesti može se izlečiti otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi, jer se tako stvara mogućnost za njegovo efikasno lečenje.

Pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je spasiti puno života, ali i značajno unaprediti kvalitet života obolelih žena. Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti.

„Trenutno ne postoji dovoljno znanja o uzrocima nastanka raka dojke, tako da rano otkrivanje bolesti ostaje kamen temeljac kontrole raka dojke. Zato želim da apelujem na sve žene da obavljaju redovne i preventivne preglede“, izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, prenosi Gradski sekretarijat za informisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari