Organski stil življenja 1

Pod sloganom „Budućnost je danas“ u Topčiderskom parku u Beogradu će u subotu i nedelju biti održan sedmi „Organic live fest“ – festival održivog razvoja, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Festival promoviše aktuelne teme savremenog života u koje spadaju obnovljivi izvori energije, organska proizvodnja, zdrav način života i zaštita životne sredine.

– Volim da kažem da je „Organic Live“ festival koji promoviše budućnost Srbije. Narednog vikenda, 2. i 3. septembra u Topčiderskom parku predstavićemo Srbiju u najboljem svetlu. Okupljamo veliki broj proizvođača organskih proizvoda i organske hrane iz cele Srbije, sastavni deo festivala su i Trg ekoloških vozila, solarna eko brvnara, zatim prva bina sa solarnom energijom koju smo napravili samo za potrebe festivala, kao i izuzetno bogat i sadržajan program za decu, kulturni segment, dosta sportskih aktivnosti. Sve to nazivamo održivim razvojem. „Organic Live festival“ na praktičnim primerima ukazuje na to kako treba da živimo. Ističemo na festivalu najbolji mogući vid kvalitetnog stila življenja, što se u svetu zove organski način razmišljanja i organski stil života – najavio je Nikola Bulj, direktor festivala.

Irena Vujović, predsednica Opštine Savski venac, pokrovitelja festivala, najavila je u okviru festivala još jednu sličnu manifestaciju, „Izađi mi na teglu“, takmičenje u pravljenju ajvara. Ona je navela da će sve što se napravi tog dana biće podeljeno u humanitarne svrhe.

Tokom trajanja festivala, u subotu i nedelju od 9 do 21 čas, građane će sa Trga Republike do Topčiderskog parka prevoziti ekološki autobusi, najavio je direktor JKP GSP Beograd Željko Milković.

– Krenuli smo sa prvom ekološkom linijom ovog tipa u Evropi. Jedno naše vozilo biće izloženo na festivalu, a gasni autobusi prevoziće naše sugrađane do Topčiderskog parka. GSP ulazi u novi revolucionaran segment i verujemo da ćemo u narednim godinama nabavljati više autobusa i drugih vozila na električni pogon – istakao je Milković.

Posetiocima će različiti sadržaji biti ponuđeni na Solarnoj bini, u Organskoj ulici, Eko kući, Eko Trgu, Kulturnom ćošetu, Naučnom kutku, u delu Zdrav život i Dečjem svetu. Posetioci će imati priliku da probaju organsku hranu, gotove organske obroke, da provozaju hibridni automobil, da saznaju kako funkcionišu solarni sistemi i koji su najbolji ekološki i energetski efikasni materijali za gradnju. Deca ce moći da uzivaju u jahanju konja, da se igraju se lavirintu od bala slame i edukuju se o zdravom načinu zivota.

Festival su podržali Ministarstvo zaštite životne sredine, ministarstvo poljoprivrede, Sekretarijat za privredu, Sekretarijat za energetiku, Sekretarijat za saobraćaj, ASFM, ROCK radio, zatim Opština Savski Venac, Turistička Organizacija Beograda, JKP GSP Beograd, Beokom servis, fakulteti beogradskog univerziteta, društveno odgovorne kompanije.

Na Solarnoj bini

Muzički program odvija se na jedinstvenoj Solarnoj bini koja se jednim delom napaja putem solarnih panela. Publika će uživati i koncertima džez, bluz, klasične i rok muzike kao i u izvođenju opere. Časovi fitnessa, joge i ostalih sportova sastavni su deo festivala.

Obuka poljoprivrednika

– Planiramo da u septembru organizujemo obuku za naše poljoprivredne proizvođače koji se bave ili planiraju da se bave organskom proizvodnjom. Svake godine sve više ljudi prepoznaje značaj organske proizvodnje, a samim tim i recept opstanka i dugovečnosti povezan sa načinom ishrane, odnosno sa proizvodima nastalim organskom proizvodnjom – najavila je na konferenciji Snežana Vračar iz Sekretarijata za privredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari