Osnovna škola "Vuk Karadžić": U početku beše 35 đaka 1Foto: BC

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ nalazi se u samom centru grada, u Takovskoj ulici, i prema vremenu osnivanja druga je ustanova za osnovno obrazovanje u Beogradu.

U početku se nazivala Palilulska škola, jer je bila jedina osnovna škola na teritoriji ove opštine. Međutim, priča o njoj počinje i pre nego što je zgrada u kojoj se danas nalazi sagrađena. Naime, potrebe i zahtevi za školom na ovom prostoru javili su se još 1838. godine. Prva zgrada za ove potrebe podignuta je, kako se navodi na sajtu škole, na zemljištu koje je Toma Vučić Perišić poklonio za izgradnju bolnice. Iz drugog izvora može se saznati i da se škola selila u zgradu na Terazijama, a potom u zgradu u Njegoševoj ulici, gde se danas nalazi Treća beogradska gimnazija. Prvi učitelj bio je Milutin Popović, kada je škola imala samo 35 đaka.

Dobrotvornim prilozima zanatlija, mehandžija i zemljoradnika, a prema projektu arhitekte Milana Antonovića, sagrađena je nova zgrada Palilulske škole 1894. u kojoj se i danas nalazi. U to vreme bilo je svega osam odeljenja i to četiri muška i četiri ženska. Odeljenja su brojala po oko 50 učenika. Godine 1905. dobrotvor Nikola Spasić podiže još jedan objekat uz školu u kom je bio prvi đački internat u gradu, pod nazivom „Đačka trpeza“. Zgradu, danas poznatu kao Mala zgrada, podigli su poznati neimari Gorča i Milić Popović.

Nakon skoro jednog veka, koliko je bila poznata pod nazivom Palilulska, škola 1931. menja ime u „Vuk Karadžić“, kako je ostalo do danas. U periodu od 1945. do 1951. godine, međutim, privremeno se zvala i Osnovna škola broj 6. Godinama kasnije broj učenika se sve više povećavao, tako da su se postojeća dva objekta u jednom trenutku pokazala kao nedovoljna da prime sve đake. Iz tog razloga počinje izgradnja nove školske zgrade 1958. Novo zdanje povezano je sa starom zgradom, tako da ipak čine jednu celinu. Fiskulturna sala, kao četvrti objekat, podignuta je mnogo kasnije, odnosno 1963.

Nastavu u ovoj osnovnoj školi u centru grada pohađale su i mnoge istaknute ličnosti iz javnog i kulturnog života. Među njima su i pesnici Vojislav Ilić i Milutin Bojić, glumice Stanislava Pešić i Branka Katić, prvak Beogradske opere Nebojša Maričić, zatim Milena Kitić, operska pevačica, Igor Blažević ili Inspektor Blaža, estradni umetnik, kao i mnogi profesori, akademici, lekari i umetnici. Škola ima i svoju himnu, koja je prvi put ispevana povodom jubilarne proslave 1960-1961. godine, a kao dan škole obeležava se 6. novembar, datum kada je rođen Vuk Karadžić, reformator srpskog jezika.

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ poslednjih godina ima oko 30 odeljenja, sa ukupno oko 900 đaka. Poseduje biblioteku, Vukov muzej, svečanu salu za kulturne manifestacije, kao i školsko dvorište sa uređenim sportskim terenima. Škola je danas i suosnivač Vukove zadužbine, a od 1966. njena dva objekta predstavljaju i zaštićene kulturne spomenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari