Otvaranje izložbe „Podzemun“ 1Foto: Vladimir Martinović

Fotografije podzemnih prostora Zemuna predstaviće se na izložbi koja se otvara sutra u 20 sati u Galeriji Čubrilo na Gardošu. Izložba će trajati do 22. avgusta 2018.

Posetioci će moći da vide fotografije Slobodana Stanišića i Vladimira Martinovića nastalih tokom istraživanja beogradskog podzemlja u okviru projekta UNDERGRAD. Cilj izložbe je da se javnost upozna sa skrivenim prostorima koji se kriju ispod pločnika ove beogradske opštine i da se time skrene pažnja na ovaj neiskorišćeni potencijal prestonice. Fotografije će biti praćene legendama i planovima podzemnih građevina.

Projekat UNDERGRAD, koji je nastao kroz saradnju tima arheologa, antropologa, istoričara, arhitekata i vizuelnih umetnika, posvećen je istraživanju i promovisanju podzemnog Beograda. Skriveni prostori podzemlja čuvaju priče prošlih vremena i pomažu nam da bolje razumemo doba u kojima su stvarani i korišćeni. Lagumi u Zemunu igraju danas bitnu ulogu u lokalnom identitetu. Oni čuvaju duh mesta i glavna su tematika brojnih urbanih legendi. Ideja organizatora, Centra za urbani razvoj i Urbeks Srbija, je da ovom izložbom skrenu pažnju na značaj ovih bitnih, a nepravedno zanemarenih prostora koje prate i brojne legende i duboka mistika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari