Otvoren konkurs za najlepsi ulaz Beograda 1Foto: Beta/JKP Zelenilo Beograd

Svi stanari, čija se zgrada nalazi u sistemu održavanja JP Gradsko stambeno, mogu od danas učestvovati u izboru za najlepši ulaz, i osvojiti vredne nagrade.

JP Gradsko Stambeno pokrenulo je danas, na Svetski dan komšija konkurs za Najlepši ulaz Beograda, u želji da podstakne kulturu stanovanja i ukaže na njen uticaj na svakodnevni život građana. Za prijavu je dovoljno poslati tri fotografije ulaza, u Inbox Instagram stranice JP Gradsko stmabeno, ili ih lično dostaviti u koverti u pisarnicu direkcije JP Gradsko stmabeno u ulici Danijelova 33.

Za najlepši ulaz stambena zajednica će moći da odabere vrednu nagradu od JP Gradskog stambenog  za ono što je najpotrebnije njihovoj zgradi.

„Konkurs za Najlepši ulaz u Beogradu organizujemo devet godina. Konkurs počinje na Svetski dan komšija a završiće se u oktobru, na Svetski dan stanovanja.

Stanari najlepšeg ulaza dobijaju plaketu, ali i vredne nagrade za zgradu, u skladu sa njihovim konkretnim potrebama“, izjavio je Igor Ćurčić, JP Gradsko stambeno. „Saradnja komšija u zgradama je izuzetno važna, ne samo za zgradu, već i za čitav grad, a pogotovo želimo da podsetimo da su svi zajednički delovi zgrade kao što su liftovi, krovovi, fasade, zajedničko vlasništvo svih stanara“.

Većina Beograđana smatra da ima dobre odnose sa komšijama u zgradi

Većina Beograđana, njih skoro 90%, smatra da ima dobre odnose sa komšijama u zgradi i da lako postižu dogovore koji se tiču njenog očuvanja, dok je samo sedam odsto njih odgovorilo da prikupljaju sredstva za očuvanje svoje zgrade, rezultati su ankete koju je JP Gradsko stambeno sprovelo među više od 400 sugrađana iz deset gradskih opština, u februaru ove godine.

77 odsto ispitanika izjavilo je da se u njihovoj zgradi održavaju sastanci stambene zajednice, svaki treći sugrađanin ide jednom u tri meseca na takve sastanke, dok svaki četvrti ne posećuje ove sastanke. Četvrtina sugrađana je odgovorila da svakog meseca posećuje sastanke svoje stambene zajednice.

Najviše sugrađana, 38% njih, izjavilo je da radi na očuvanju zgrade dogovorom o poštovanju kućnog reda, dok 30% to radi opominjanjem komšija ukoliko ugrožavaju prostor ili se ne pridržavaju kućnog reda, 11% sugrađana organizuje radne akcije sa komšijama, a samo 6% radi na oplemenjivanju prostora ispred zgrade sadnjom cveća.

Na pitanje šta je najpotrebnije vašoj zgradi, 35% ispitanika navelo je da je to održavanje čistoće ulaza, 24% njih smatra da je to rekonstrukcija fasade, 20% smatra da je popravka krova za njihovu zgradu prioritet, dok je za 19% njih prioritet popravka lifta.

Akcija Najlepši ulaz, sprovodi se sa željom da se podstakne razvoj dobrosusedskih odnosa i uređenja zajedničkih prostorija zgrada kao i u cilju podizanja svesti građana kako da urede i očuvaju svoj životni prostor. Za akciju Najlepši ulaz Beograda mogu se prijaviti sve zgrade koje se nalaze u sistemu održavanja JP Gradsko stambeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari