Otvorena rekonstruisana zgrada trening centra Vazduhoplovne akademije u Beogradu 1Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

Rekonstruisana zgrada Vazduhoplovnog trening centra Vazduhoplovne akademije, otvorena je danas u Beogradu, saopštilo je Ministartvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

U njoj će se nalaziti simulator za avion Erbas A320, koji će moći da se koristi i za obuku na modelima A319 i A321.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić tom prilikom potpisao je Memorandum o saradnji na razvoju trening centra u železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju sa v.d. direktorkom Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijelom Grujić.
U toj akademiji godišnje će se školovati oko 120 pilota, kao i aviomehaničari i kontrolori letenja.

Vesić je rekao da će licence stečene na Vazduhoplovnoj akademiji važiti u Evropskoj uniji, a svršeni studenti moći će da rade u bilo kojoj zemlji EU.

U toj obrazovnoj ustanovi moćiće da se školuju kadrovi iz zemalja u okruženju, na osnovu sporazuma Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije i srodnih institucija zemalja regiona, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Turske.

„Godine koje slede, biće godine velike ekspanzije vazdušnog i železničkog saobraćaja, a Srbija postaje logistički hab u ovom delu Evope, u vodnom, železničkom i vazdušnom saobraćaju i mesto u kome će biti potrebe za školovanjem ovakvih kadrova“, rekao je Vesić.

Dodao je da se u sistemu dualnog obrazovanja do sada obrazovalo oko 10.000 učenika, da je oko 4.500 njih već dobilo posao, a da su im plate veće za 10.000 dinara.

U vazdušnoj industriji, kako je rekao, ima sve više posla, a sa novih 120 studenata svake godine pokazuje koliko se taj sektor transporta šiti i zato je važno da obrazovne institucije prate takav razvoj ove oblasti.

Svi koji budu završili školovanje, prema njegovim rečima, imaće posao.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić rekla je da je Trening centar jedinstven, jer je tokom rekonstrukcije usklađen sa EASA standardima i da, ukoliko evropske projekcije kažu da će do 2025. godine biti potrebno više od 270.000 pilota, to govori o smeru kretanja tog centra.

Ona je podsetila da će studenti Visoke škola strukovnih studija Vazduhoplovne akamdeije, mladi kontrolori leta, aviomehaničari i piloti imati diplome strukovnih inženjera, a da je u planu izrada master programa, najavljujući i obnovu i modernizaciju baze u Vršcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari