Otvoreno pismo Vučiću: Princ Filip i princeza Danica Karađorđević traže zaštitu za Krunsku ulicu 1Foto: Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za ulepšavanje Krunskog venca

Princ Filip Karađorđević i princeza Danica, Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić u kome traže da se Krunska ulica na Vračaru zaštiti od bezobzirnih građevinskih preduzimača, saopštila su danas ta dva društva.

Otvorenim pismom koje su, između ostalih potpisali i književnik Matija Bećković, pisac i urednik kulturno-umetničkog programa RTS Vladimir Kecmanović, nekadašnji fudbaler Dušan Savić, bivši gradonačelnik Beograda Vojislav Mihailović, traži se da Vlada Srbije „bez odlaganja usvoji Odluku o utvrđivanju Кrunske ulice u Beogradu za prostorno kulturno-istorijsku celinu“.

Iako je predlog takve odluke pred Vladom Srbije još od prve polovine oktobra ove godine, kabinet Ane Brnabić već skoro dva meseca nije usvojio odluku kojom bi Krunska ulica bila zaštićena od divljeg investitorskog urbanizma, navodi se u pismu dostavljenom medijima, uz napomenu da je zahtev prosleđen i ministarki kulture i informisanja Maji Gojković.

“Кrajnje smo neprijatno iznenađeni ovom činjenicom jer je navedena odluka u potpunosti ispravna, legitimna i predložena od strane jedinih merodavnih i nadležnih institucija – Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture”, navodi se u otvorenom pismu koje je pored predsednika Republike i predsednice Vlade, upućeno i ministarki kulture Maji Gojković.

Potpisnici, među kojima su i heraldičar Dragomir Acović, redovni profesor Pravnog fakulteta Branko Rakić, reditelj Danilo Bećković, filozof Slobodan Giša Bogunović, navode da je “van svake sumnje da javni interes i zaštita kulturnog nasleđa nalažu da se Krunska ulica, koja je doskora uživala status prethodne zaštite, mora trajno zaštititi”.

Pismo su potpisali i novinarka Marina Rajević Savić, prvak Opere i redovni profesor na Filološko-umetničkom fakultetu Oliver Njego, hirurg i univerzitetski profesor u penziji Radmilo Rončević, akademski slikar i direktor Prodajne galerije BEOGRAD Mihailo Petković, prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Miodrag D. Jovanović, prvakinja opera Aleksandra Angelov Jovanović, heraldički umetnik Ljubodrag Grujić, pesnik Blagoje Baković, scenarista i reditlj Marko Savić, pisac i producent Vladimir Đorđević.

Među potpisnicima su, kako se navodi, i penzionisani profesor Univerziteta u Beogradu Slavenko Grgurević, istoričar umetnosti Marko Bogdanović, pesnikinja Milica Špadijer, glumac Milan Caci Mihailović, filmski umetnik Milorad Jakšić i pozorišni reditelj i scenarista Marko Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari