Javne ličnosti u otvorenom pismu Vučiću i Brnabić: Sačuvajmo Krunsku ulicu od nasrtaja investitora 1Foto: Ljiljana Bukvić

Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca, Društvo za ulepšavanje Vračara i još 26 javnih ličnosti obratili su se danas u otvorenom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministarki kulture Maji Gojković izrazivši čuđenje da Vlada još uvek nije usvojila Odluku o utvrđivanju Krunske ulice u Beogradu za prostorno kulturno-istorijsku celinu.

„Predlog odluke dostavljen još u prvoj polovini oktobra ove godine. Krajnje smo neprijatno iznenađeni ovom činjenicom jer je navedena odluka u potpunosti ispravna, legitimna i predložena od strane jedinih merodavnih i nadležnih institucija — Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture“, navedeno je u pismu.

Pismo je i zahtev da se ova odluka „hitno usvoji i spreči dalji nasrtaj investitora na kulturnu baštinu Beograda“, jer je “ javni interes i zaštita kulturnog nasleđa nalažu da se Krunska ulica, koja je doskora uživala status prethodne zaštite, mora trajno zaštititi“.

„Njen značaj je tim pre veći što je Krunska ulica preživela ne samo ratna razaranja već je, kako piše Borislav Pekić, ‘bila jedna od retkih beogradskih ulica koja je preživela hitro prilagođavanje arhitekata novom dobu’, odnosno novoj posleratnoj socrealističkoj estetici trivijalizovanog modernizma“, naglašeno je u pismu.

Kako je navedeno, „razni građevinski preduzimači u svom bezobzirnom i varvarskom pohodu na srpsku prestonicu imaju ambiciju da arhitekturu i ovog dela grada približe arhitekturi Paralije, ne želimo ipak da verujemo da imaju takvu moć da blokiraju usvajanje odluke o Krunskoj ulici“.

Pismo su, između ostalih potpisali, Matija Bećković, akademik, Dragomir Acović, arhitekta i heraldičar, Slobodan Giša Bogunović, filozof i teoretičar arhitekture, Vojislav Mihailović, gradonačelnik Beograda tokom NATO agresije, Vladimir Kecmanović, pisac i urednik kulturno-umetničkog programa RTS, princ Filip Karađorđević i princeza Danica Karađorđević, Dušan Dule Savić, sportista i fudbalska legenda, Marina Rajević Savić, novinar i TV autor, Oliver Njego, prvak Opere i redovni profesor na Filološko-umetničkom fakultetu, Radmilo Rončević, hirurg i univerzitetski profesor u penziji, Mihailo Petković, akademski slikar i direktor „Prodajne galerije BEOGRAD“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari