Poslanik Evropskog parlamenta: Ne bih preporučio Vučiću ni Brnabić da opet misle da nas mogu na trikove preći 1Foto: N1

Poslanik Bundestaga Josip Juratović poručio je Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić da ne misle da mogu opet „na trikove preći“ predstavnike EU. On je to rekao povodom straha opozicionih stranaka da će beogradski izbori biti u aprilu i da neće biti vremena za poboljšanje izbornih uslova.

„Znam za taj strah, on je opravdan. Ne bih to preporučio Vučiću ni Brnabić da opet misle da nas mogu na trikove preći, kao kada su izbori bili pre božićnih i novogodišnjih praznika… Ovog puta će se dobro posmatrati sve. Na kraju krajeva, oni su ti koji su saopštili da su spremni na unapređenje izbornih uslova“, rekao je Juratović.

On je rekao da će o tome sa predstavnicima srpskih vlasti diskutovati predstavnici međunarodne zajednice.

„Ne bih im preporučio da počnu sa trikovima, učinićemo sve da izbori budu stvarno fer, koliko je to moguće u Srbiji. Tako da ćemo sve dobro motriti, nećemo se više na trikove navući“, rekao je Juratović i dodao da će trebati vremena da se dobro pripreme izbori i „onda da se sa lokalnim izborima zajedno održe, a sa istim pravilima igre koja će važiti za Beograd“.

On je naglasio da će na ponašanje srpskih vlasti paziti „sve demokrate širom Evrope, možda i sveta. „Ne mislim na sebe ili gospodina Rota. Ako kažem mi, onda mislim na EU kojoj Srbija teži i onda smo mi ti koji žele videti Srbiju kao deo EU i koja radi i gradi na tome…Pogrešnih prijatelja ima Srbija mnogo koji joj gledaju kroz prste“, dodao je.

Neki od tih pogrešnih prijatelja, kako ističe, i ne žele Srbiju u EU i jedini cilj im je da se mogu baviti privredom u Srbiji koja ide na štetu Srbije, ne poštujući nikakve, pa ni ekološke standarde.

„To su uglavnom prijatelji aktuelnih vlasti. Ali pravi prijatelji Srbije žele Srbiju demokratskih vrednosti i tu imate širom Evrope puno prijatelja i oni su sada pokazali svoju snagu“, ističe.

Na pitanje da li će EU uputiti misiju na beogradske izbore, on kaže da to zavisi od Srbije. „Spremni smo da pomognemo, EU je uvek spremna da svaku vrstu pomoći pruži, ali mora Srbija to sama hteti…Mislim i da je opozicija postigla ogroman uspeh. Treba voditi izbornu kampanju i preživeti ovo što je opozicija preživela. Svaka im čast, iznenadili su me pozitivno. Mislim da je to prepoznala EU i da će stajati na raspolaganju svim demokratksim snagama u Srbiji. Mislim da je ojačana demokratija u Srbiji i da će Vučić morati to da prihvati kao činjenicu“, kaže.

„Zgroženi smo retorikom iz Srbije“

Na pitanje kako se oštra retorika iz Beograda prema Nemačkoj tumači u Berlinu, Juratović ističe da, što se Berlina tiče on stoji iza toga da su bile nepravilnosti kod izbora u decembru, ali da iza toga nije samo Nemačka, već i cela EU.

„Sama rezolucija koja je 8. februara usvojena došla je do tog saznanja da su uočene nepravilnosti, da treba odreagovati“, ističe.

On je naglasio da su normalne reakcije koje stižu od pojedinih funkcionera iz Nemačke koji se ponašaju kao demokrate i Evropljani i koji temelje svoje stavove „na demokratskim vrednostima“. „Za nas je jako bitno da su izbori neka vrsta sportskog takmičenja i da treba da postoje sportska pravila igre, koja očigledno nisu važila u Beogradu“, kaže.

Juratović je naglasio da su u Nemačkoj političari solidarni sa Rotom i drugima koji su naišli na javnu prozivku iz Beograda.

„To je logično, da smo solidarni, ne samo pošto se radi o Rotu kao socijaldemokrati. Mislim da sve demokratske stranke stoje iza toga. Razgovarao sam i sa ljudima iz CDU-u i oni su jako kritični. Ne toliko bučni kao pojedinci u ostalim strankama, ali razgovarao sam sa par ljudi iz CDU i oni se zgražavaju nad takim stilom koji uportrebljava SNS i Vučić u Srbiji kao glavni činilac u toj priči. Svi se zgražavamo na jednoj strani, ali s druge strane, dugo godina posmatrajući politiku vlade i Vučića i njihov odnos prema evropskim vrednostima, nas ništa ne iznenađuje“, rekao je poslanik Bundestaga.

„Mi smo saveznik Srbije, Vučić i aktuelna Vlada nisu Srbija“

Na pitanje da li se nešto promenilo, budući da je Beograd do skoro video u Berlinu najvažnijeg saveznika u Evropi, Juratović odgovara:

„Nemačka je saveznik Srbije i jedan od glavnih saveznika Srbije, ali to ne znači da tolerišemo praktike koje oponašaju Vučić i Vlada Srbije. Ne možemo preko nekih stvari preći, mi smo saveznik Srbije, ali Aleksandar Vučić i aktuelna Vlada nisu Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari