Počelo suđenje članovima inicijative Sačuvajmo naš parkić i predsedniku UZUS-a 1Česti sukobi stanara i privatnog obezbeđenja: Sporne parcele Foto: Facebook/Sačuvajmo naš parkić

Članovima inicijative „Sačuvajmo naš parkić“ i predsedniku Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUS) Savi Manojloviću danas je u Drugom osnovnom sudu u Beogradu počelo suđenje zbog „građanske neposlušnosti“, povodom tri krivične prijave koje je protiv njih podnela kompanija „Niva Bilding“.

Kompanija „Niva Bilding“ podnela je tri krivične prijave, protiv Save Manojlovića i dva člana udruženja „Sačuvajmo naš parkić“ uz tvrdnju da poseduju sve potrebne papire i da ih protesti već sedam meseci ometaju da započnu izgrađu objekta u beogradskom naselju Banovo Brdo.

Manojlović je na konferenciji za novinare ispred Drugog osnovnog suda rekao da podržava inicijativu „Sačuvajmo naš parkić“ jer je to „kraj u kome je odrastao“ i „radi se o njegovim komšijama“, odnosno da je to „pitanje građanske solidarnosti“.

„Počinje suđenje protiv mene i još dvojice komšija iz ‘Sačuvajmo naš parkić’. Smatramo to vrstom pritiska, nasilje koje nam se pripisuje je apsolutno netačno i ovo su pritisci da bi se se sprečili nastupi u medijima, organizovanje protesta i peticije, što su sve Ustavom i zakonom garantovana prava. Žele da spreče pritisak javnosti kako bi mogli na silu da sprovode svoje mere“, naveo je Manojlović.

Na pitanje kako komentariše optužbe da se uključio u protest stanara Banovog brda da bi se medijski i politički promovisao, Manojlović je rekao da je to glupost i da jedan čovek ne može da manipuliše sa 500 ljudi.

Takođe je rečeno da je dvoje komšija „brutalno pretučeno“ i da još nije organizovano suđenje za to, dok za papire koje investitori imaju kažu „da postoje sumnje kako su ih dobili“.

„Za događaj kada su pretučeni dvojica komšija, protiv njih su podnete tužbe za naknadu štete kao kontramera, da se oni uplaše i da ne bi podnosili krivične prijave. Podneta je i tužba protiv mene, a ja tog dana nisam ni bio na događaju“, izjavio je Manojlović za Betu.

Iz inicijative navode da se nadaju da će optužbe biti odbačene koliko danas.