Položeni venci na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Jevrejske opštine Beograd Aleksandar Jinker i predstavnici SUBNOR , Udruženja „Šesta lička divizija“ i diplomatskog kora položili su danas, povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, venac na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu.

Vesić je istakao da sedmu godinu zaredom Beograd obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu i na sugrađane jevrejske nacionalnosti koji su stradali na Starom sajmištu samo zato što su bili druge vere i nacije, saopštio je Gradski sekretarijat za informisanje.

Podsetio je da je 10. maj odabran za Dan sećanja zato što je tog dana 1942. godine nacistički okupator proglasio Beograd gradom bez Jevreja.

„Iako je ovim logorom upravljala nacistička Nemačka, ovaj dan je prilika da se prisetimo da su i pripadnici specijalne policije učestvovali u odvođenju Jevreja na stratište. To su ljudi koji ne zaslužuju rehabilitaciju, već večnu osudu“, poručio je Vesić i dodao da će oni ostati večna mrlja na našem obrazu, iako smo mi narod i grad koji zaista ima dobre odnose sa Jevrejima, jer nismo antisemitski narod.

Istakao je da očekuje da se tokom narednih meseci oformi Upravni odbor Memorijalnog centra Staro sajmište.

„Кada Upravni odbor bude formiran, u skladu sa zakonom krenuće eksproprijacija zemljišta i objekata, a potom će biti raspisan međunarodni konkurs za idejno rešenje memorijalnog kompleksa, kako bismo počeli da ga gradimo sledeće godine“, najavio je Vesić i naglasio da je Staro sajmište poslednji koncentracioni nacistički kamp u Evropi koji nije obeležen.

Podsetio je i da će Grad preuzeti prostor logora Topovske šupe, a očekuje da će se taj proces završiti do septembra, kada bi trebalo da bude raspisan konkurs za uređenje prostora i izgradnju Memorijalnog kompleksa.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Aleksandar Jinker zahvalio je Beogradu na tome što je prepoznao ovaj datum i poručio da takvido gađaji nikada ne smeju da se zaborave, na prvom mestu zbog budućih generacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari