Popović (SSP): Zgrade rušene po Beogradu su žrtva vlasti koja ispunjava želje investitora 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović izjavila je danas da su zgrade od kulturnog i istorijskog značaja koje su srušene u prethodnih devet godina upravljanja Srpske napredne stranke (SNS) glavnim gradom, „žrtve vlasti“ koja investitorima ispunjava želje kao da je „zlatna ribica“.

Popović je na konferenciji za novinare održanoj ispred gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture na Kalemegdanu rekla da će SSP, u pokušaju da zaštiti vilu u Ulici Nikolaja Krasnova 4, čije je rušenje počelo, predati danas zahtev Zavodu da odredi privremene mere koje bi sprečile njeno rušenje.

Ona je, ispred fotografija zgrada koje su zbog nove gradnje srušene u prethodnim godinama, ili su u planu za rušenje, rekla da na sve to „Zavod za zaštitu spomenika kulture nije reagovao“, i da je dozvoljavao da se „neke zgrade sruše iako je bila izdata dozvola samo za nadogradnju“.

„Zavod i gradska vlast su zlatna ribica koja ispunjava želje investitora. Tako je srušena i zgrada ‘Ikarusa;, poslednja zgrada u art-deko stilu. Tu je suludi projekat izgradnje žičare na Kalemegdanu, i plan da se stari Savski most iseče na komade i premesti na neku poljanu“, rekla je Popović.

Ona je navela da se sve dešava po šemi – „investitori bace oko na neku atraktivnu lokaciju“, predlože gradu izmenu plana detaljne regulacije, što usvoje gradski odbornici, a zatim investitor finansira izradu novog plana detaljne regulacije, po kome je gradnja, odnosno rušenje neke zgrade, moguće.

„Ostajemo bez zgrada koje čine duh ovog grada“, rekla je Popović. Dodala je da je SSP sve to pokušavala da spreči tako što je „učestvovala na svim javnim raspravama“ koje je vlast organizovala, i „potpisivanju peticija“ protiv rušenja zgrada koje su „kulturno-istorijsko-arhitektonski“ spomenici.

Ona je navela da su neke od srušenih zgrada u prethodnom periodu bile pod privremenom zaštitom kao spomenici kulture, koja nije produžavana, a da su se investitori javljali svega nekoliko dana nakon što bi istekao rok takve zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari