Potpisan poseban kolektivni ugovor, nadležni obećavaju bolje uslove za zaposlene u komunalnoj delatnosti u Beogradu 1Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić potpisao je danas u ime Grada Beograda poseban kolektivni ugovor za javna preduzeća u komunalnoj i stambenoj delatnosti Grada Beograda.

On je tom prilikom istakao da je postignuti dogovor i današnje potpisivanje ugovora od velike važnosti.

– Sa različitih pozicija radili smo na zajedničkom cilju. Na jednoj strani bile su potrebe i želje, a na drugoj mogućnosti. Veoma sam zadovoljan jer smo pronašli kompromisno rešenje i postigli dogovor – rekao je Radojičić, a prenosi Sekretarijat za informisanje Grada Beograda.

Kako je gradonačelnik rekao, dovoljno je zamisliti samo jedan dan bez čiste vode i grejanja, bez očišćenih ulica i prakova, i shvatiti od kolikog su značaja za grad komunalne službe i njihovi zaposleni.

Prema rečima gradonačelnika Radojičića, često usluge javnih komunalnih preduzeća i poslove njihovih zaposlenih doživljavamo kao svakodnevne poslove čija se lakoća i rutina podrazumeva.

– Želim da naglasim da oko 19.000 radnika zaposlenih u javnim preduzećima u komunalnoj delatnosti radi danonoćno, istom dinamikom i istom snagom izlažu sebe, bez obzira na pandemiju, eventualne elementarne nepogode, velike proslave ili praznike. Zbog toga sam siguran da su Beograđani i te kako svesni važnosti posla koji zaposleni u ovoj oblasti obavljaju, ali i kvaliteta usluga koje im se pružaju. Radnik koji je zadovoljan uslovima posla, zaradom i radnim okruženjem, jeste radnik koji će primaocu usluga „isporučiti” najkvalitetniju uslugu. Zbog toga je potpisivanje ovog posebnog kolektivnog ugovora važno za radnike, ali i za Grad Beograd, kao i sve sugrađane. To je osnovni način za unapređenje kvaliteta života građana u Beogradu – poručio je Radojičić i izrazio nadu da će i u godinama koje dolaze pregovori sa sindikatima izgledati kao ove godine.

Predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Aleksandar Radojević je rekao da su se tokom pregovora na društvenim mrežama pojavile netačne informacije koje su za cilj imale obmanjivanje zaposlenih.

– Ne vidim drugi razlog za tako nešto osim želje tih ljudi da pokvare socijalni dijalog koji imamo sa Gradom Beogradom. Oni su obećavali ljudima nemoguće, a ova vrsta pregovora uvek može da „krene“ u pogrešnom pravcu, jer je prisutan veliki emotivni naboj – rekao je Radojević.

Potpredsednik Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnostö Bogoljub Savić je zahvalio gradonačelniku i članovima Komisije za pregovore.

– Danas je jako važan dan za radnike u komunalnoj i stambenoj delatnosti. Ugovor donosi novine za koje smo se borili tokom nekoliko poslednjih decenija – rekao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari