Zona usporenog saobraćaja, koja će u narednih nekoliko nedelja biti uvedena u Mišarskoj ulici i delu ulice Koče Kapetana, povećaće bezbednost svih učesnika u saobraćaju, a pogotovu pešaka, rekao je Dragoljub Đakonović, sekretar za saobraćaj. Đakonović je naglasio da se nikako ne radi o „eksperimentu“, već o projektu kakav postoji u većini evropskih zemalja i koji daje odlične rezultate.

– U zoni usporenog saobraćaja prednost nad automobilima imaju pešaci i biciklisti. Automobili se ulicom moraju kretati tako da ne ometaju pešake, brzinom ne većom od deset kilometara na čas. Višegodišnja iskustva zemalja koje poznaju ovakve zone govore da je bezbednost pešaka povećana za najmanje 50 odsto u odnosu na period pre toga. Formiranje zona mirujućeg saobraćaja omogućeno je usvajanjem novog Zakona o bezbednosti saobraćaja i novog Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji – rekao je Đakonović.

Zona mirujućeg saobraćaja do kraja avgusta trebalo bi da bude uvedena na delu ulice Koče Kapetana, a u Mišarskoj ulici tokom septembra.

Ove ulice trenutno su zatvorene za saobraćaj jer je u toku njihova rekonstrukcija. Ulice će biti popločane granitnim pločama, dobiće obeležena parking mesta, nove parkovske klupe, žardinjere, „češljeve“ za bicikle, a u Mišarskoj će biti izgrađena i javna česma.

– Želim da uverim građane da će posle završetka ovih radova i uvođenja zona mirujućeg saobraćaja njihove ulice biti mnogo lepše, komfornije i bezbednije za saobraćaj. Biće potpuno tehnički regulisane, u njima neće više biti nepropisno parkiranih automobila koji su do sada „okupirali“ trotoare, pa su zbog toga pešaci morali da se kreću sredinom ulice. Mišarska će, na primer, dobiti dvadesetak obleženih parking mesta. Građanima ćemo uskoro podeliti flajere u kojima će im biti objašnjeno da se njihove ulice polako isključuju iz sistema kolskog saobraćaja i pretvaraju u pešačko-biciklističke oaze, gde će automobili biti „uljezi“ – objasnio je Đakonović.

Uvođenje zona usporenog saobraćaja predviđa i postavljanje novog saobraćajnog znaka, koji inače ne postoji u Beogradu, a koji je identičan onom koji se koristi u Nemačkoj. To je znak obaveštenja, na njemu su u prvom planu pešaci i deca koja se igraju, što treba da simbolizuje prednost šetačima, deci, kupcima, posetiocima restorana, poslastičarnica i slično. Ovaj znak biće postavljen na početku obe ulice, a predviđen je i novim Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji.

Ukoliko ovaj sistem bude zaživeo, zone usporenog saobraćaja biće uvedene na još nekoliko lokacija, pre svih na Vračaru, Paliluli i Starom gradu.

Sajt za informacije

O zonama usporenog saobraćaja građani se mogu detaljnije informisati na sajtu Sekretarijata za saobraćaj www.bgsaobracaj.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari