Radojičić: Beograđani piju čistu i kvalitetnu vodu 1Foto: Beoinfo

Beograđani nemaju nikakvog razloga za brigu kada je u pitanju kvalitet vode koja dolazi iz proizvodnog pogona JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

On je podsetio da se nedavno pojavila informacija da je zatvoren deo vodovodne mreže sa tehničkom vodom u Parizu, gde su pronađeni sitni tragovi virusa korona, ali i istakao da je gradska voda u Beogradu najboljeg kvaliteta.

– Gradska voda je čista, kvalitetna i bezbedna za piće, a postrojenje beogradskog vodovoda za proizvodnju vode je jedno od najsavremenijih. Na svim crpnim stanicama voda se tretira hlorom, što je izuzetno važno, jer je poznato da hlor uništava virus korona – objasnio je gradonačelnik Beograda. Radojičić je posebno istakao da se radi višestruka kontrola kvaliteta vode.

– Kvalitet i higijenska ispravnost vode za piće svakodnevno se proveravaju u pogonskim laboratorijama i Službi sanitarne kontrole, dok poslednji nivo kontrole sprovodi Gradski zavod za javno zdravlje. Godišnje se u laboratorijama ispita preko 20 hiljada uzoraka. Trebalo bi da budemo svesni činjenice da i u ovoj oblasti pratimo svetske standarde u pogledu kvaliteta usluge koju pružamo – zaključio je gradonačelnik Radojičić. Direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Dragan Đorđević objasnio je da sirova, rečna voda prolazi kroz sedam tehnoloških faza prerade pre nego što stigne do potrošača.

Radojičić: Beograđani piju čistu i kvalitetnu vodu 2
Foto: Beoinfo

– Te faze su najbolja garancija da je voda potpuno zdrava i bezbedna. Tokom procesa prerade rečne vode, pored standardnih metoda filtracije i dezinfekcije, beogradski „Vodovod” koristi i dve najsavremenije tehnologije – korekciju „ph” vrednosti vode pomoću ugljen-dioksida i UV dezinfekcije.

Savremeni način prerade, uz godišnje ispitivanje preko 20 hiljada uzoraka vode, predstavlja još jedan od razloga da budemo potpuno spokojni kada govorimo o zdravstvenoj bezbednosti vode za piće iz gradskog vodovoda – rekao je Đorđević.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.