Radojičić i Fabrici otvorili Evropsku nedelju mobilnosti 1Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Zoran Radojičić i šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici otvorili su danas u Beogradu Evropsku nedelju mobilnosti, tokom koje se promoviše pešačenje, vožnja biciklom i trotinetom umesto korišćenja automobila, čime se doprinosi smanjenju zagađenja i zaštititi prirode.

Radojičić je rekao da se Beograd po 11. put pridružio grupi od 3.000 gradova u Evropi koji od 2000. godine promovišu što manje automobila na ulicama i alternativne načine prevoza, i da je važno građanima objasniti šta znači mobilnost i „zelena hijerarhija“, da pešačenje i bicikli imaju prioritet, a posle toga javni gradski prevoz.

U Beogradu sa 1,7 miliona stanovnika je 650.000 automobila. Ako želimo da popravimo kvalitet života, većina automobila mora da ode u muzej automobila, da ostanu samo oni koji malo zagađuju životnu sredinu, poručio je Radojičić.

On je istakao da grad mora da promeni infrastrukturu, a svi građani svoje navike da bi se promovisali alternativni načini prevoza i dolaska i odlaska na posao.

Želim da Beograd bude ekološki grad i da se i dalje razvija u tom pravcu. Imamo EU na našoj strani i verujem da ćemo zajedno razvijati projekte koji se tiču ekologije i mobilnosti, rekao je Radojičić.

Radojičić i Fabrici otvorili Evropsku nedelju mobilnosti 2
Foto: Beoinfo

Fabrici je naglasio da je vizija i ambicija Evropske nedelje mobilnosti da Evropa do 2050. godine bude bez emisije ugljenika i da zato svaki građanin, privrednik i svaki segment društva treba da radi u tom cilju.

Moto inicijative je „nula emisije za sve“, da ne koristimo automobile, nego alternativne vidove prevoza. Kvalitet vazduha izuzetno utiče na naše zdravlje i živote, konstatovao je Fabrici.

On je ukazao da se to pokazalo tokom pandemije korona virusa. kada su svi uvideli koliko smo ranjivi, i kao pojedinci i kao društvo.

Kvalitet vazduha će pomoći da zaštitimo naše zdravlje. Tokom pandemije uvideli smo važnost otvorenog prostora, gde možemo izaći da se družimo. Zato je važan čist vazduh, poručio je Fabrici.

Direktor Evropske transportne zajednice za Zapadni Balkan Matej Zakonšek rekao je da je Evropska nedelja mobilnosti prilika za sve da razmisle o odnosu prema životu, prirodi i tome kako dolaze i odlaze na posao.

Pandemija je pokazala da sve to trerba da činimo na način da štitimo prirodu. Moja je želja da ovako kako radimo danas, to činimo svaki dan, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari