Radojičić: Obezbeđena sredstva, sve osobe bez krova nad glavom dobiće lična dokumenta 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da je dopunom Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite na poslednjoj Sednici Skupštine grada odlučeno da se izdvoje posebna sredstva kako bi osobama koje se nalaze u beskućništvu ili riziku od beskućništva bila obezbeđena lična dokumenta neophodna za utvrđivanje njihovog identiteta.

„Obezbedili smo sredstva za izdavanje ličnih dokumenata sugrađanima bez doma, i to za lične karte, pasoše i zdravstvene knjižice u visini troškova određenih zakonom.Ono što je najvažnije je da će se ovim korakom dodatno ubrzati i ostali vidovi pružanja pomoći osobama bez krova nad glavom. Sa ličnom dokumentacijom, oni će biti vidljiviji i samim tim mnogo brže, lakše i efikasnije će im biti pružani i ostali vidovi socijalne pomoći“, rekao je Radojičić, prenosi Beoinfo.

On je naglasio da Grad Beograd ovom odlukom nastavlja odgovornu socijalnu politiku prema sugrađanima kojima je pomoć najpotrebnija.

Radojičić je rekao da osobe bez krova nad glavom mogu da potraže smeštaj u Prihvatilištu za stara i
odrasla lica u Kumodraškoj ulici.

On je naveo da su u toku prošle godine otvorili još jedan objekat na Vračaru.

„Sugrađanima kojima je potrebna ova vrsta pomoći mogu na ovim mestima da dobiju hranu, topli kutak, odeću i sve drugo što im je neophodno“, rekao je Radojičić i dodao da je više od 80 odsto korisnika vakcinisano, poštuju se procedure, obezbeđena je zaštitna oprema, kao i sredstva za dezinfekciju.

„Kada su u pitanju deca, pre dve godine otvoreno je Prihvatilište za decu, gde se trenutno nalazi oko dvadesetoro dece“, rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je apelovao da sugrađani, kad god uoče da je nekome potrebna ta vrsta pomoći, odmah prijave nadležnim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari