Radojičić: Posle dogradnje, zgrada Hitne pomoći će biti četiri puta veća nego sada 1Foto: sajt Hitna pomoć

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je da se u prvoj polovini ove godine očekuje početak radova na rekonstrukciji zgrade Hitne pomoći i dodao da će „posle dogradnje, zgrada Hitne pomoći će biti četiri puta veća nego sada“.

Iako će radovi trajati minimum dve godine, Beograđani to, kako je rekao, neće osetiti pošto će sve vreme gradski Zavod za hitnu medicinsku pomoć raditi i pružati pomoć najugroženijima.

Radojičić je za Novosti rekao da je u toku finalizacija izrade tehničke dokumentacije a potom u prvom kvartalu ove godine sledi raspisivanje tendera za izvođača radova. Gradonačelnik je naveo da je Grad Beograd počeo ovaj projekat zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj kao IPA projekat, te da je u ovom trenutku i Grad uključen u njegovu realizaciju.

„Biće dograđeno oko 5.100 novih kvadratnih metara na Bloku A. Prizemna garaža od 1.100 metara kvadratnih biće srušena, a na njenom mestu će se graditi novi objekat većeg gabarita. U osnovi se povećava i spratnost objekta za još dva sprata, uz mogućnost nadogradnje i trećeg. Ukupna bruto kvadratura Bloka A nakon dogradnje iznosiće 6.200 kvadratnih metara. Takođe, kompletno će biti obnovljeni blokovi B i C. Projektom je predviđeno da će, kada radovi u potpunosti budu završeni, zgrada Hitne pomoći imati više od 10.000 metara kvadratnih površine“, kazao je Radojičić, a prenosi Sekretarijat za informisanje grada Beograda.

Radojičić: Posle dogradnje, zgrada Hitne pomoći će biti četiri puta veća nego sada 2
Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Prema rečima gradonačelnika, ova investicija se realizuje uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD, koja obezbeđuje 11 miliona evra bespovratnih sredstava i pet miliona evra kredita za rekonstrukciju zgrade Hitne pomoći, Studentske poliklinike, Stacionara i Biblioteke grada Beograda.

„Dogradnjom u Bloku A biće prošireni kapaciteti garaže za smeštaj većeg broja sanitetskih vozila, a Beograđani će dobiti i savremeni kol centar. U zgradi će se nalaziti regionalni edukativni centar urgentne medicine za celu Srbiju, kao i novi prostor namenjen administraciji Hitne pomoći. Projektovani su i novi ulazi u objekat, odvojeni za automobile i pešake, čime će biti omogućeno brže zbrinjavanje pacijenata“, naglasio je Radojičić.

U Bloku B će, kako navodi gradonačelnik, biti rekonstruisano 2.050 kvadrata. Pored medicinsko-tehnoloških proširenja biće primenjeni potrebni standardi energetske efikasnosti – zamena fasade, spoljne i unutrašnje stolarije, podnih i krovnih pokrivača, zamena termotehničkih, hidrotehničkih i elektroinstalacija. U Bloku C biće rekonstruisano 1.740 kvadratnih metara, a novo ruho dobiće radionica, restoran, garderoba i ostali sadržaji za zaposlene, uz primenu potrebnih mera energetske efikasnosti.

Gradonačelnik poručuje da će dogradnjom i rekonstrukcijom sva tri bloka Hitne pomoći biti obezbeđen povećan kapacitet za prihvat pacijenata kojima je potrebna urgentna medicinska pomoć, brži odziv osoblja Hitne pomoći, znatno bolja tehnološka funkcionalnost svakog od blokova Hitne pomoći i komforniji uslovi za pacijente i zaposlene.

„Zgrada Hitne pomoći će posle dogradnje i rekonstrukcije biti četiri puta veća od sadašnje. Objekat je prvobitno pravljen za neuporedivo manji broj stanovnika prestonice i 300 zaposlenih. U međuvremenu, broj lekara, medicinskog i ostalog osoblja je povećan tri puta, kao i broj stanovnika Beograda. Zato sam veoma zadovoljan što smo krenuli u realizaciju ovog značajnog projekta za Beograd“, zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.