Radojičić sa radnicima „Zelenila”: U 2022. planirane investicije preko 400 miliona dinara 1Foto: Beoinfo

Na ulicama glavnog grada danas je angažovano 406 radnika Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” koji na uklanjanju snega rade sa 83 mašine i njihove aktivnosti jednako su važne u svakom periodu godine, istakao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić govoreći za „TV Prva”.

„Tokom godine radnici ovog gradskog preduzeća obavljaju sve poslove koji se tiču održavanja zelenih površina, a kada imamo snežne padavine i ovako niske temperature, radnici Javnog komunalnog preduzeća ‘Zelenilo – Beograd’ čiste, osim javnih zelenih površina, parkova, platoa, staza, dečjih igrališta, i 133 autobuska stajališta i druge delove grada gde postoji opasnost od pojave leda. To je ukupno, više od 550.000 metara kvadratnih površine. Kada je reč samo o ovom preduzeću, obezbeđeno je 600 tona industrijske soli, 25.000 litara kalcijum-hlorid emulzije, kao i 6.000 kilograma kalcijum-hlorid granulata za nastupajuću zimsku sezonu. Radnici će biti angažovani na čišćenju snega, leda i posipanju soli dok god za to bude potrebe, kako bi našim sugrađanima obezbedili bezbedno i neometano kretanje kroz grad“, podsetio je gradonačelnik Radojičić tokom obilaska radnika ovog gradskog preduzeća u Tašmajdanskom parku.

Govoreći o prvom snežnom talasu, kada je zbog težine snežnog pokrivača došlo do pada stabala na parkirane automobile, Radojičić je podsetio da je 105 sugrađana prijavilo oštećenja na vozilima.

„Komisija ‘Zelenila’ je završila svoj posao. Nakon snežnih padavina u decembru je primljeno 105 zahteva građana za nadoknadu štete. Svi zahtevi su prošli kroz komisijske procedure i nadoknada usled nastale štete je isplaćena svima onima koji su imali jasna obrazloženja i potrebnu dokumentaciju da se šteta nastala usled pada stabla dogodila na površini koju održava JKP ‘Zelenilo – Beograd'“, kazao je Radojičić.

Gradonačelnik je podsetio i da planovi ovog javnog komunalnog preduzeća, kada je reč o sprovođenju investicija u ovoj godini, premašuju vrednost od 400 miliona dinara.

„Biće urađeno još šest dečjih igrališta, završeni su radovi na šetalištu ‘Lazaro Kardenas’ u novobeogradskim blokovima 45 i 44 a nastavljaju se radovi i u Bloku 70. Ove godine na redu su i radovi na uređenju celina 1 i 2 Linijskog parka u gradskoj opštini Stari grad, koji će podrazumevati izgradnju šetačkih staza, biciklističkih i trim-staza. Ponosan sam na to što je ovo preduzeće tokom 2021. godine zasadilo više od 5.000 stabala, a samo u okviru akcije ‘Drvo za Beograd’ dodatnih 2 400. Za 2022. godinu planirana je sadnja oko 8.500 novih, najkvalitetnijih sadnica na zelenim površinama u gradu. Beograd mora opravdati epitet „zelenog grada” i unapred se radujem sprovođenju svih projekata koji imaju za cilj da od našeg grada naprave bolje i zdravije mesto za život“, istakao je Radojičić.