Radojičić: Umesto džakova mobilna brana protiv izlivanja Dunava 1Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nedavno je najavio da će rešenje za odbranu od poplava na obali u Zemunu biti brana na Dunavu između Novog Beograda i Zemuna.

Mobilne brane postavićemo duž obale, od Brankovog mosta sa novobeogradske strane do kluba „Radecki” u Zemunu. Reč je o projektu zaštite Novog Beograda i Zemuna od velikih voda Dunava i Save. Cilj je da u trenucima kada je visok vodostaj reke i kada se pojavi pretnja od izlivanja oprema bude brzo postavljena na obalu. Kada ne bude bilo potrebe za njom, ona bi bila skladištena. To znači da odbrambenu liniju više ne bi činili džakovi već savremena tehnička rešenja koja bi se po potrebi čuvala i prevozila iz skladišta. Osim toga, uredićemo i staze. Činjenica da Beograd ima nekoliko šetališta i duge biciklističke staze pored reke predstavlja jedno od najvećih bogatstava koje nam pruža izuzetan položaj na dve velike reke – navodi Radojičić.

Kako prenosi „Politika” u okviru ovog projekta prvo će se obaviti građevinska priprema obale i izgraditi zid na koji će se onda, po potrebi montirati mobilna oprema. Ugovor za nabavku opreme, vredan oko 1,7 miliona evra zaključen je sa nemačkom kompanijom a sredstva su obezbeđena iz IPA fondova Evropske unije. Vrednost izgradnje odbrambenog zida za istalaciju opreme, napominje Radojičić, procenjuje se na dva miliona evra i u to nije uračunato završno uređenje staze i prilaznih saobraćajnica.

Srbijavode” i grad upravo pripremaju akcioni dokument da bi se ispunili svi preduslovi za izbor načina finansiranja. Oprema stiže u junu 2019. godine, a plan je da zid i staza započnu da se grade 2019. godine tako da bi sve moglo da bude gotovo najranije 2020. godine – kaže Radojičić i dodaje da će se izgradnjom savremenog odbrambenog sistema na Dunavu znatno povećati nico bezbednosti i da će se dve opštine zaštiti od izlivanja reke i potencijalnih posledica sličnim onim koji je prestonica doživela 2014. godine.

Priobalja Dunava i Save neophodno je zaštiti zbog klimatskih promena, izuzetno vrednih sadržaja i razvojnih projekata, ali i zbog toga što je naša strategija da spustimo grad na reke. Cilj je ne samo da se sačuva priobalje već i da se zaštite njegove ambijentalne vrednosti – ističe Radojičić.

Nadležni planiraju da udruže snage da bi održavanje prestoničkih reka i priobalja bilo kvalitetnije i da bi se pronašla dugoročna rešenja.

Imali smo nekoliko sastanaka sa „Srbijavodama” jer je promenom nadležnosti republika dobila nadzor nad obalama. Formiraćemo tim koji pored „Srbijavoda” čine relevantna gradska komunalna preduzeća poput „Zelenila Beograd” i „Beogradvoda”. Svi žele da poštuju nadležnosti, daju doprinos da se čistoća reka unapredi. Jer, kad izgradimo obalu i ponudimo građanima mogućnost da provedu kvalitetno vreme pored vode, nije svejedno kakve će nas reke tamo dočekati – rekao je Radojičić za „Politiku”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari