Radojičić: Upoznati decu sa našom istorijom 1Zoran Radojičić Foto: Beoinfo

Beograd po prvi put ove godine, u okviru manifestacije „Dani slobode”, obeležava zajedno dva važna datuma, 74 godine od oslobođenja u Drugom svetskom ratu i sto godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, izjavio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

On je u emisiji „Žikina šarenica” podsetio da je Beograd slobodarski grad koji je kroz vekove mnogo puta rušen i obnavljan i taj slobodarski duh je nešto što karakteriše našu prestonicu.

Ovih datuma moramo da se sećamo. Grad i zemlja koja pamti ljude koji su obeležili takve periode, rodoljube i borce za slobodu koju mi danas imamo, misli na svoju budućnost – rekao je Radojičić.

On je podsetio na govor majora Gavrilovića upućen braniocima Beograda, koji je simbol borbi u Prvom svetskom ratu, a koji je ušao u anale i sve udžbenike i vojne akademije, dodavši da je reč o primeru kako se voli sloboda, svoja zemlja i svoj grad.

Zato je važno što se na prvom školskom času čita proglas kojim se đaci upoznaju sa ovim važnim datumima i sećaju rodoljuba koji su dali svoje živote za slobodu – rekao je gradonačelnik koji je dodao da je multimedijalnim spektaklom u režiji Ljubiše Ristića u Šećerani otpočelo obeležavanje ovih datuma te da će danas biti održan i memorijalni defile u centru grada.

Prema njegovim rečima tokom cele nedelje će biti organizovan čitav niz manifestacija koje će obeležiti i podsetiti na naše saveznike i odati im još jednom počast za ono što su uradili, dok će 1. novembra manifestacijom ispred Skupštine grada biti obeležena godišnjica oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu.

On je istakao da se Beograd seća slavne prošlosti, ali i misli na budućnost i dodao da je poslednjih godina naš glavni grad postao veliko gradilište. Radojičić je ovom prilikom podsetio i na nedavno završen Samit 16+1 čiji su učesnici, pogotovo oni koji nisu bili skoro u našem gradu, bili oduševljeni kako grad izgleda danas.

Urađeno je mnogo toga i mnogo se još planira, „Beograd na vodi”, trg Slavija, Kosančićev venac, hoteli, šoping centri, proširene pešačke zone i još mnogo toga. Beograd se razvija u pravcu silaska na reke, sa što više pešačkih zona i biciklističkih staza, u planu je izgradnja dva mosta, dva tunela, metro, kalamegdanska pasarela, gondola koja će povezivati Kalemegdan i park Ušće, Filharmonija. Rekonstrukcija Trga republike ide po planu i trudićemo se da se poštuju rokovi. Naša vizija je da Beograd bude lepši, sa novim infrastrukturnim projektima, da bude pametan grad sa implementacijom novih tehnologija koje će ga učiniti funkcionalnijim. I na kraju, ali možda i najvažnije, zeleni i zdrav grad za sve naše građane – istakao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari