Sadnjom 60 stabala na levoj obali Save obeležen Međunarodni dan ljudskih prava 1Foto: Beoinfo

Na levoj obali Save sadnjom drveća, u spomen nestalim licima, danas je obeležen Međunarodni dan ljudskih prava, 10 decembra. Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović podsetila je da svaki čovek ima jednaka prava, ali i da nažalost postoje oni koji ta prava nisu ostvarili.

– Danas smo pružili podršku porodicama nestalih lica kojih je oko 10 hiljada i koji još uvek nisu pronađeni. Ovih 60 sadnica simbolički predstavljaju to da nismo zaboravili naše nestale, a takođe služe i da nam budu podsetnik da ne smemo da zaboravimo sva stradanja našeg naroda – poručila je Vidović, a prenosi Sekretarijat za informisanje grada.

Šefica regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Jelena Stijačić je podsetila da se svake godine na Dan ljudskih prava okupljamo kako bi se setili svih onih koji su nestali u ratovima 90-tih godina na teritoriji nekadašnje Jugoslavije i kako bismo podržali porodice nestalih koji i dalje traže informacije o svojim najbližima.

– Pravo da znamo sudbinu najbližih je fundamentalno pravo i mora biti poštovano. Po podacima Međunarodnog crvenog krsta sudbina 9.854 osoba je i dalje nepoznata i to je nešto što treba da nas sve zabrine. Danas ćemo posaditi 60 stabala, uz stotinu koju smo posadili u proteklom periodu– istakla je Jelena Stijačić.

Događaju su prisustvovali predstavnici JKP „Zelenilo Beograd”, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil kao i predstavnici ambasada i međunarodnih organizacija u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari