Šapić i Brnabić obišli rekonstruisano pozorište „Dadov”: Prostor veći za oko 400 metara kvadratnih 1Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i predsednica Vlade republike Srbije Ana Brnabić obišli su danas rekonstruisano Omladinsko pozorište „Dadov” u čiju je obnovu uloženo više od 220 miliona dinara.

Omladinsko pozorište „Dadov” je već 65 godina rasadnik budućih glumaca i scena na kojoj su stasala neka od naših najznačajnih glumačkih imena.

–Objekat je potpuno obnovljen, sa najsavremenijom opremom, instalacijom, te je sam prostor veći za oko 400 metara kvadratnih. Grad Beograd će nastaviti da izdvaja značajno veća sredstva u sport i kulturu, jer te grane društva ne smeju da budu deo tržišne ekonomije – ukazao je prvi čovek srpske prestonice.

On je najavio i značajno veća ulaganja u filmski festival „Fest”.

–U procesu smo da već od sledeće godine „Fest” bude izdvojen kao posebna institucija, a kako bi se festivalu, koji traje više od pola veka vratio stari sjaj. Grad Beograd će se potruditi da „Fest” ponovo bude najzanačajniji filmski festival u regionu i u ovom delu Evrope – najavio je gradonačelnik, kao i dalji nastavak ulaganja u kulturu, počev od pozorišta „Boško Buha”.

Premijerka Brnabić je istakla da je završetak rekonstrukcije Omladinskog pozorišta „Dadov” veoma značajan i za Grad i za Republiku, te se zahvalila gradonačelniku Šapiću na podršci.

–Ovom rekonstrukcijom simbolično objedinjujemo naše prioritete, a to su mladi i kultura. „Dadov” je institucija koja je sve nas mnogo zadužila, a koja se od 1969. godine nije obnavljala. Bio je red da im se odužimo na 65-godišnjicu postojanja – ukazala je premijerka.
Istakla je da se razmatra i mogućnost da se ideja „Dadov-a” proširi i na ostatak Srbije. Vlada Srbije takođe ulaže velika sredstva u infrastrukturu u kulturi, podsetila je Brnabić.

–Završava se kulturni centar u Pirotu i Narodno pozorište u Nišu. Radimo Caričin grad u Lebanu i tvrđavu Maglič kod Kraljeva. Ove godine treba da krenemo u izgradnju Fakulteta muzičke umetnosti u okviru „Linijskog parka” na Dorćolu, kao i da se krene u potpunu rekonstrukciju Fakulteta primenjene umetnosti i Fakulteta likovne umetnosti – navela je Brnabić.

Direktor Omladinskog pozorišta „Dadov” Vladimir Mijović je ponovio značaj rekonstrukcije tog pozorišta, koje ove godine proslavlja 65 godina rada.

Rekonstrukcijom je omogućeno da sve sporedne prostorije budu u ukviru postojeće zgrade, što ranije nije bio slučaj, ukazao je Mijović i zahvalio se gradonačelniku Šapiću i premijerki Brnabić na nesebičnoj podršci.

Događaju je prisustvovala sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari