Šapić povodom Dana primirja: Platili smo cenu u žrtvama, pitanje je da li ćemo ikada uspeti demografski da nadoknadimo 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu rekao je da ovaj dan označava veliku pobedu sila Antante nad Nemačkom, koja ne bi bila moguća bez ogromnog doprinosa srpskog naroda.

„Nažalost platili smo cenu u žrtvama, koju je pitanje da li ćemo ikada uspeti demografski da nadoknadimo“, naveo je Šapić u objavi na Tviteru.

Dan primirja u Srbiji se obeležava od 2012. godine, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Ranije danas istoričar Predrag Marković rekao je za RTS da se sada vodi bizarna rasprava kada je reč o broju žrtava koje je Srbija podnela u Prvom svetskom ratu, i da ima ljudi koji povećavaju taj broj.

„Meni je milo da je izgleda bilo manje žrtava, jer sada kada su ozbiljno prebrojani mrtvi manje je žrtava od tih milion i 300.000. Nekoliko miliona Srba je danas živo zahvaljujući tome što smo pogrešno prebrojali žrtve u početku“, zaključio je Marković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari