Šapić: Pravim planove kao da ću gradonačelnik biti pun mandat 1Foto: FoNet / SNS

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da pravi planove kao da će gradonačelnik biti pun mandat i da ne zna da li će beogradski izbori biti ponovo održani iduće godine.

Šapić je za nedeljnik NIN rekao da ne zna da li su se lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas i predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Vučić dogovorili da se 2023. godine održe beogradski izbori i ponovio je da je Vučić kazao da, ukoliko se opozicija ujedini oko zahteva za izbore, da će im se izaći u susret.

„Pravim planove kao da ću gradonačelnik biti pun mandat, jer je nemoguće sprovesti sve ideje u delo za nekoliko meseci ili godinu dana. Spreman sam da u svakom momentu izađem na izbore, to je obaveza svakog ozbiljnog političara“, naveo je Šapić.

Upitan dokle se stiglo sa projektima gondole na Kalemegdanu i premeštanja Starog savskog mosta na Ušće, Šapić je kazao da „koliko je shvatio“ projekat gondole je trenutno na sudu zbog pitanja da li će narušiti kulturno-istorijsku baštinu Kalemegdana.

„Ako odgovor bude potvrdan, nećemo je graditi, ako bude negativan, verovatno hoćemo“, dodao je Šapić.

O izmeštanju Starog savskog mosta Šapić je rekao da je to „zapravo projekat izgradnje novog“ i on je u poodmakloj fazi, zajedno s novom novobeogradskom petljom.

„Pošto probijanje tunela pored Ekonomskog fakulteta na Bulevaru despota Stefana ne ide istim tempom, insistirao sam da se dinamika ta dva projekta uskladi, jer bi most bez tunela rasteretio saobraćaj s novobeogradske strane, ali bi punu opravdanost imao samo uz bolji protok saobraćaja na desnoj obali“, rekao je gradonačelnik Beograda.

Prema njegovim rečima, gradskoj vlasti predstoji sastanak sa jednom kineskom firmom koja bi trebalo da kreditira projekat i učestvuje u njemu.

Šapić je rekao da neće učestvovati na otvaranju Europrajda jer tu manifestaciju ne organizuje grad Beograd, ali da on ne želi da emituje ksenofobiju ili homofobiju jer smatra da pripadnici LGBT populacije treba da imaju ista prava kao i ostali građani.

„Oštro osuđujem diskriminaciju i pretnje s kojima se suočavaju (pripadnici LGBT populacije). S druge strane, Srbija je tradicionalna zemlja i ako manjina želi podršku i poštovanje većine, onda i oni moraju da uvaže neke tradicionalne vrednosti koje zastupa ta većina“, naveo je Šapić.

Prema njegovim rečima, gledao je na televiziji Europrajd u drugim evropskim gradovima i tvrdi da takvo predstavljanje svoje seksualne orijentacije ne bi podržao ni da je reč o heteroseksualnim ljudima.

Upitan šta će smatrati uspehom a šta neuspehom na kraju svog mandata, Šapić je kazao da Beograd „mora“ da u svakom aspektu bude bolji grad nego što je bio pre dolaska njega na mesto gradonačelnika a da bi sve ostalo bilo – neuspeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari