Sekretarijat: Požar u Vinči se zatrpava i poliva vodom, vazduh tokom protekle noći pretežno dobar 1Foto: Beta/Emil Vaš

Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine saopštio je danas da se požar na deponiji u Vinči gasi zatrpavanjem i polivanjem vodom, kao i da je vazduh tokom protekle noći u Beogradu, na osnovu rezultata sa šest mernih stanica, bio pretežno dobar, preneo je Beoinfo.

„Požar je i dalje dubinskog karaktera, beli dim je prisutan. Nastavlja se prekrivanje požarom zahvaćeneog područja inertnim (nezapaljivim) materijalom i polivanje zahvaćenog područja emulzijom na bazi algi rastvorenih u vodi“, navedeno je u današnjem saopštenju.

Analizirani su i rezultati sa šest automatskih mernih stanica (AMS), gde su merene koncentracije sumpor dioksida, azot dioksida, suspendovanih čestica RM2,5 i RM10 za period od subote od 20 časova do nedelje u 8 časova.

Na AMS Vinča, Ovča i KBC Dragiša Mišović, izračunavanjem indeksa kvaliteta, utvrđeno je da se vazduh za navedeni period može oceniti kao „odličan ili dobar“.

U istom periodu, na AMS Bulevar despota Stefana i Novi Beograd, vazduh je ocenjen kao „dobar i prihvatljiv“, pre svega zbog koncentracija azot dioksida.

Na mernom mestu Zemun, zbog koncentracija suspendovanih čestica RM10 u periodu od 21 do 22 časa, vazduh je ocenjen kao „prihvatljiv i zagađen“.

„Građanima se savetuje da ukoliko osete prisustvo dima u vazduhu zatvore prozore i izbegavaju boravaka na otvorenom prostoru“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari