Odbornice opozicije u Kruševcu traže sednicu parlamenta zbog žalbi građana o zagađenju vazduha 1foto FoNet Ana Paunković

Odbornice opozicije u Kruševcu su zatražile održavanje sednice lokalnog parlamenta zbog višednevnih žalbi građana na zagađenost vazduha.

U pismu vlastima, odbornice iz stranke Srbija centar Dušanka Milosavljević i Jelena Živković  traže da se oni obrate građanima i iznesu informacije o zagađenju vazduha.

Traže od vlasti i da kažu „koja firma i čime već godinama truje građane“ i koje mere je gradska uprava preduzela

Zahtev za održavanje vanredne sednice skupštine grada su uputile „nakon višednevnih žalbi sugrađana da vazduh u gradu guši, smrdi, štipa grlo“.

One su u pismu navele „da vazduh u gradu smrdi na hemiju, da guši, izaziva mučninu, peckanje i suzenje očiju“.

Zatražile su i da nadleženi svakodnevno izveštavaju građane o koncentraciji PM10 i PM 2,5 čestica u vazduhu.

„Na sajtu grada se nalaze rezultati merenja zagađenja od prethodnog meseca i to ne služi ničemu osim prividnom poštovanju zakonskih propisa“, piše u pismu.

Kako su navele, razlog za direktno obraćanje vlastima je to što su, kako su navele, svi sugrađani koji su se do sada obraćali inspekcijama, praktično ismejani.

Njih je danas ispred gradske uprave podržala odbornica Pokreta slobodnih građana, Ksenija Bradić Veljović, kao i nekoliko građana.

„Dosta se građana obratilo nadležnima zbog zagađenja vazduha, ali nema povratnih informacija, a ovde smo da predočimo građanima da opozicija nešto preduzima po tom pitanju“, rekla je Bradić Veljović.

Lokalna ekološka inspekcija je u pisanim odgovorima agenciji Beta navela da trenutno ne može da tvrdi ni za jednu firmu da je zagađivač, dok se to ne dokaže.

Potvrdila je da je bilo usmenih prijava građana u vezi neprijatnog mirisa, te da je zbog toga reagovala kod nadležnih republičkih institucija.

To je obrazložila time „da nije nadležna za privredne subjekte koje se bave hemijskom industrijom“.

Navela je i da se očekuje vanredni inspekcijski nadzor republičke inspekcije za zaštitu životne sredine.

„Kada dobijemo zvaničan izveštaj o izvoru neprijatnih mirisa, građani će biti  obavešteni“ navedeno je u odgovorima.

Dodaje se i da lokalni Zavod za javno zdravlje na četiri mesta meri koncentracije sumpor-dioksida, azot-dioksida i čađi, te da su u aprilu njihove koncentracije bile u granicama dozvoljenih.

Što se tiče koncentracije PM 10 i PM 2,5 čestica u vazduhu, lokalna inspekcija je dostavila podatke za period od decembra 2022. do oktobra 2023.

Oni pokazuju da su tokom 308 dana pojedinačne dnevne koncentracije suspendovanih čestica PM10, na jedinom mernom mestu, na Trgu Kosturninca, 49 dana bile iznad dnevne granične i tolerantne vrednosti, ali da nije prekoračena srednja godišnja koncentracija.

U istom periodu zabeleženo je prekoračenje godišnje granične vrednosti suspendovanih čestica PM 2,5, jer je srednja vrednost za 302 uzorka bila 27,6 µg/m3, a dozvoljena je 25 µg/m3.

Prethodnih dana građani su se preko društvenih mreža ali i medijima žalili da se u pojedinim delovima grada od popodnevnih sati do kasno u noć, oseća jak smrad u vazduhu.

Žalili su se da otežano dišu, da imaju grebanje u grlu, peckanje očiju kao i da su bezuspešno od nadležnih pokušavali da saznaju uzrok neprijatnih mirisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari