SSP: Beograd novim ugovorom autobuse na gas platio više u odnosu na prvi tender 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Predsednica Gradskog odbora Beograd Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović izjavila je da je Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) „danas potpisalo štetan ugovor za kupovinu 100 zglobnih autobusa od Erdoganovog prijatelja, turskog proizvođača BMC preko lizinga“, dok „pravobranilac, komisija za javne nabavke i Državna revizorska institucija drže oči zatvorene“.

Popović je u pisanoj izjavi navela da je „kriminalna vlast“ prvobitno raspisani tender za 3,5 milijarde dinara „sredinom godine obustavila kako bi grad Beograd ‘uštedeo’ zbog tobože zelene linije i to 10 odsto, odnosno 350 miliona dinara“, ali da je „rezultat ponovljenog tendera da se ti isti autobusi putem finansijskog lizinga plaćaju preko četiri milijardi dinara“.

„Danas (zamenik gradonačelnika Goran) Vesić najavljuje da će, kada se budu zamenili autobusi, od Unicredit banke dobiti sredstva od tri miliona Evra, odnosno oko 360 miliona dinara, što bi značilo da i dalje Beograd novim ugovorom plaća više u odnosu na prvi tender koji su obustavili“, kazala je Popović.

Popović je dodala da je „na taj način Beograd kupio autobuse turskog proizvođača, inače poznatog zbog problema sa kvalitetom vozila u Beogradu, za cenu koja je za preko deset miliona dinara viša po autobusu od cene koju je platio Novi Sad, i za cenu koja je skuplja od inicijalnog zaustavljenog tendera“.

„Beograđani plaćaju njihov ceh. Da stvar bude gora, cela ideja kupovine autobusa na gas pogoduje najviše privatniku koji će dobiti koncesiju za prodaju gasa GSP, dok cela Evropa ukida autobuse na gas“, rekla je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari