SSP: Izgradnjom 'K-distrikta' počelo nepovratno uništenje Kalemegdana 1foto Miroslav Dragojević

Odbor za kulturu Stranke slobode i pravde (SSP) saopštila je danas da je izgradnjom novog stambenog kompleksa „K-distrik“ u beogradskom naselju Dorćol nepovratno počelo uništenje Kalemegdana.

SSP je u saopštenju naveo da Kalemegdan, koji ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja, nije izdržao „rušenje i poklekao je pred najezdnom“ investitora, kako tvrde, Srpske napredne stranke (SNS).

„Ovom gradnjom zauvek je onemogućeno da Beogradska tvrđava ponovo bude jedinstvena kulturno-istorijska celina, arheološka istraživanja su onemogućena, a pogled sa Dunava trajno narušen“, ocenjeno je u saopštenju.

SSP je optužio direktorku Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravku Đukanović da je dozvolila da interesi investitora „bliskih partiji na vlasti“ preovladaju i dovedu do, kako tvrde, uništavanja kulturnih spomenika.

Dodaje se da je izgradnja „K-distrikta“, koji je udaljen nekoliko desetina metara od utvrđenja Donjeg grada iz 18. veka, dovela do toga da mogućnost da se Kalemegdan uvrsti na Uneskovu (UNESCO) listu svetske kulturne baštine smanji na minimum.

SSP je podsetio da je taj projekat 2018, tada sa pozicije gradonačelnika Beograda, predstavio sadašnji ministar finansija Siniša Mali, a kako su pisali novinari KRIK-a i BIRN-a, idejni tvorac projekta je Vladimir Gogoljev, preduzetnik iz Novog Sada i bliski prijatelj bivšeg gradskog urbaniste, investitora Milutina Folića.

Naglašeno je da će SSP „po dolasku na vlast“ zaustaviti „uništavanje“ kulturne baštine, kao i da će je zaštiti i obnoviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari